Чи готова Херсонщина до такого подарунку?

До 38 нових, сучасних, європейської якості «швидких», які незабаром МОЗ України передасть у всі регіони країни, у тому числі і в Херсонську область.

Така кількість сучасних, оснащених необхідним обладнання швидких вперше надійде до Херсонської області. У зв'язку з цим журналісти ІА «Херсонці» направились до одержувачів цінного подарунку – станції швидкої медичної допомоги м. Херсона та до обласного центру екстреної медичної допомоги, щоб дізнатись чи готові вони приймати новенькі авто.

Обидва керівники медичних закладів запевнили нас, що вони хоч зараз готові і дуже сподіваються що ці вкрай необхідні області швидкі надійдуть якомога скоріше.

«Ми хоч зараз готові до приймання нових машин, ми їх дуже чекаємо», - запевнив заступник головного лікаря станції швидкої допомоги м. Херсона Станіслав Сінченко. Таку ж однозначну відповідь дав і головний лікар обласного центру екстреної медичної допомоги Михайло Брагар: «Ми готові хоч сьогодні. Для їх зберігання передбачені гаражі, це велика допомога від держави на яку ми дуже сподіваємось».

Чи готовий Херсон до такого подарунка?

Проте ми, дозволимо собі не зовсім погодитись з керівниками. Можливо гаражі, охорона, необхідні працівники, все це і є в наявності, проте не слід забувати про таку важливу, а часом і головну складову роботи «швидких» - дороги. А з цим, як знаємо в області та зокрема в місті Херсоні великі проблеми.

Держава, виділила для Херсонщині, чималу сумму - 25 млн. грн., на які й будуть закуплені авто та медичне обладнання до них. А скільки зможуть при таких дорогах як в обласному центрі ці машини прослужити? Хоча головне тут навіть не їх експлуатація, а життя, які залежать від їх оперативності. І нажаль мова йде не лише про віддалені провулки Херсону. Вулиця на якій знаходиться сама міська станція швидкої допомоги вся як решето в ямах. І саме по цій вулиці щохвилинно виїжджають на виклики до хворих швидкі. При цьому міська влада Херсону чомусь не завертає на це уваги, забуваючи, що для тих, хто знаходиться в цих машинах час іде на секунди.

Не в кращому стані й дорога при обласній лікарні.

Якщо така дорога, яку й дорогою назвати складно, знаходитися в декількох хвилинах від обласної лікарні в самому центрі міста, що ж тоді робиться у віддалених районах?

І якщо міська влада не бажає розуміти, що дороги це не тільки зручність, обличчя міста, а ще й життя городян, то медичні керівники усвідомлюють це як ніхто інший, щодня в останні хвилини, рятуючи чиїсь життя. Тому, щоб своєчасно дістатись до всіх херсонців, які потребують екстреної допомоги, в двох районах міста були створені тимчасові пункти – в мкр. Острів, та на Кіндійському шоссе.

«В місті Херсоні дійсно є проблема з дорогами. Ми знайшли вихід з ситуації і створили тимчасові пункти в місті, щоб машини могли швидко доїхати до населення яке потребує ектсренної допомоги. Одна машина чергує на Острові друга на Кіндіському шосе», -зазначив М. Брагар.

Проте працівники цих швидких, змушені цілодобово знаходитись безпосередньо в машині, адже місця для їх перебування там поки не знайдено (!).

«Ми звернулись до міського відділу охорони здоров'я щоб виділили приміщення де медичні працівники могли б перебувати під час чергування, адже зараз бригади цілодобово знаходяться в машинах, проте якщо на Острові це питання майже вирішено, то на Кіндійському шосе ні», - зазначив Михайло Брагар.

Водії не будьте байдужі, пропустіть...

Хочеться сказати всім водіям, які на своєму шляху зустрічають швидку, пожежну чи міліцію.

На цій проблемі також зупинився Михайло Брагар, адже за його словами перевагу швидким надають далеко не всі водії автівок, забуваючи що на місці хворого, який опинився в цій швидкій в кожну хвилину може опинитись чи сам водій, чи хтось з його близьких.

В свою чергу Станіслав Сінченко також зауважив, що часто не лише водії машин, ями на дорогах, а й самі мешканці створюють перепони для своєчасного прибуття швидких.

«Багато хто позагороджували двори, повбивали свої, поклали каміння на дорозі, не думаючи як має добратись швидка», - звернув увагу С. Сінченко.

«Є райони в яких по одній швидкій»

Варто зазначити, що ситуація зі швидкими наразі в області дуже складна і ця допомога держави є вкрай необхідною. Як зазначив Михайло Брагар, є такі райони в яких на швидку медичну допомогу приходиться по одній машині на район і якщо вона виходе з ладу, населення залишається без швидкої. Це наприклад такі райони, як: Високопільський, Нижньосірогозький, Іванівський, Горностаївський та інші.

«Вперше в такому обсязі на Херсонщину має надійти така кількість швидких і у нас нарешті з'явится можливість ставити машини на плановий ремонт, а не чекати коли в неї щось зламається», - сказав М. Брагар.


Читайте також:Херсонщина отримає 38 «швидких» європейської якості

Більшість машин швидкої допомоги в області, за його словами, на сьогодні є зношеними, адже використовуються більше 5 років. Лише 12 машин в області, яким ще немає 5 років, не є зношеними. 45 машин – експлуатуються від 5 до 10 років, та 23 машини яким вже понад 10 років, з них, 20 вимагають капітального ремонту, а 13 безумовному списанню.

Не так часто держава надає таку допомогу і не відомо скільки пройде десятиліть, коли область знову отримає велику партію швидких. А тому, місцевій владі разом з керівниками медичних установ слід вже зараз попіклуватись про майбутнє, та забезпечити їх якнайдовшу схоронність, якщо вони, звичайно, ж до області все ж надійдуть...

Олена Троянська

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон