«Депутатський десант» у Бериславі

Цього разу цей «десант» не був пов'язаний з виборами, оскільки складався з вже діючих депутатів постійної комісії Херсонської обласної ради з питань науки, освіти, культури, молоді, спорту та взаємодії із засобами масової інформації.

На зимових канікулах сотні дітей із Бериславського району Херсонщини приєднаються до акції „Кожна дитина талановита". Постійна комісія облради з питань науки, освіти, культури, молоді, спорту та взаємодії зі ЗМІ вже підвела перші підсумки ініційованої нею акції „Кожна дитина талановита", що пройшла у кінці жовтня. Тоді 1720 дітей із приміських населених пунктів Херсона отримали можливість безкоштовно відвідати художній та краєзнавчий музеї міста, для них провели квест в обласній бібліотеці, школярів чекали у Палаці дитячої творчості і у міському центрі науково-технічної творчості.

Усе це стало можливим завдяки ентузіазму музейних та бібліотечних працівників та організаційній підтримці міського управління освіти. Оскільки пілотний проект видався успішним, акція буде продовжена, відзначив під час виїзного засідання постійної комісії облради її голова Артем Кияновський. А те, що новорічний подарунок отримають юні бериславці – цілком логічно, адже саме у Бериславському районі і провела своє виїзне засідання профільна постійна комісія облради.

Депутати ознайомились з роботою Бериславського педагогічного коледжу імені В.Ф. Беньковського, який є закладом обласної ради, поцікавилися, у якому стані знаходиться районний Будинок культури. А ще особисто пересвідчилися, як виконується цільова програма впровадження у школах інформаційно-комунікаційних технологій „Сто відсотків" на прикладі Бериславської загальноосвітньої школи №3. Бо, як би там не було, але народ правий: краще один раз побачити, поспілкувавшись з тими, хто працює та навчається у коледжі та школі, займається у гуртках, народному драматичному театрі районного Будинку культури, ніж сто раз почути про це у звітах.

Проблем у закладів культури, освіти, які потребують вирішення, немало. Про одну з них розповіла депутатам Маргарита Климович, директор педагогічного коледжу імені В.Ф.Беньковського. Цей унікальний навчальний заклад, який готує вчителів початкових класів та вихователів для дошкільних навчальних закладів, важливий не лише для району, але й для всього регіону. Тут навчаються діти з усіх районів Херсонщини, які повертаються працювати у сільські школи. І це – майбутнє нашої української школи: випускники коледжу володіють методиками викладання інформатики та іноземної мови у початковій школі. Із 740 студентів – 110 із малозабезпечених родин, 19 дітей-сиріт і 7 дітей-інвалідів. Діти вступають у коледж після 9 класу, тому вони потребують особливої уваги вихователів у позаурочний час.

А от гуртожитку у коледжу немає. Вірніше, є будівля, що знаходиться в аварійному стані. У коледжі не сидять склавши рук – тут проводять ремонт у навчальному корпусі, вкладають кошти у сучасні технології. На сьогодні у будівлі гуртожитку зробили новий дах, вставили вікна, підготовлено проектно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу. Але „потягнути" кількамільйонний капремонт гуртожитку навіть за всілякої підтримки районної влади, у коледжі, звісно, не зможуть. „Просимо депутатів обласної ради підтримки для того, щоб ввести в експлуатацію хоча б один під'їзд гуртожитку. Таким чином, ми змогли б виділити житло для категорійних дітей, які зараз сплачують за проживання на приватних квартирах", - розповіла Маргарита Климович, директор педагогічного коледжу імені В.Ф.Беньковського.

Про готовність співфінансувати капремонт гуртожитку коледжу говорив під час засідання профільної комісії облради депутат обласної ради, голова Берисласької РДА Юрій Сидоренко. Він прекрасно орієнтується в ситуації в освітній галузі, знає про нагальні потреби не лише коледжу, але й кожної школи району. Важливо, що постійна комісія облради запросила на своє виїзне засідання своїх колег з районної ради.

Серед питань, які розглядалися на виїзному засіданні профільної комісії – підготовка до відзначення 70-річчя створення Херсонської області, проведення у березні наступного року Всеукраїнського тижня дитячого читання на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей. Йшла мова й про зміни до програми розвитку культури та духовності на 2013-2017 роки, що поєднала в собі дві програми, якими опікувалося обласне управління культури (програму кінообслуговування області і програму розвитку культури і духовності). Про це розповіла Ірина Корольова, начальник управління культури ОДА.

„Проблеми, що стосуються розвитку спорту в регіоні необхідно винести на окреме засідання нашої профільної комісії", - запропонував член постійної комісії облради з питань науки, освіти, культури, молоді, спорту та взаємодії зі ЗМІ О. Маломуж.

„За бажанням депутатів нашої комісії, ми провели сьогодні виїзне засідання, запросивши на нього керівника райдержадміністації Юрія Сидоренка, депутатів з постійної профільної комісії районної ради, - відзначив А. Кияновський. - Для розвитку культури, освіти та спорту в області навіть у ці складні часи робиться багато. І, зокрема, тому, що позиції облради та облдержадміністрації співпадають. Колегіально ми можемо вирішити багато проблем, важливих для області".

Ірина Староселець

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон