Пасивність міських чиновників Херсону коштує городянам якісного життя

Більшість міст України активно співпрацюють з міжнародними фінансовими організаціями, задля отримання додаткового джерела ресурсного забезпечення комунальних підприємств.Завдяки впровадженню міжнародних проектів міста можуть замінити морально зношене обладнання, значно зменшити витрати електроенергії та питної води, підвищити надійність систем водопостачання та водовідведення, покращити якість послуг.

Всього цього вочевидь бракує обласному центру, коштів на модернізацію мереж міською радою не виділяється вже досить давно, проте їх зношеність становить близько 80%.

Однак, міські чиновники, які відповідають за сферу ЖКХ Херсону мабуть гадають що Херсону модернізація систем не потрібна. Адже як пояснити те, що обласний центр не взяв участь в жодному міжнародному проекті, таким чином не отримавши додаткові кошти на реконструкцію мереж.

Так зокрема, як стало відомо на виїзному засіданні колегії Мінрегіона в Черкасах, участь в якому взяла й начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Альона Ротова, в проекті «Розвиток міської інфраструктури», на який Україна від Міжнародного банку реконструкції та розвитку отримала позику 140 млн дол. США взяли участь 14 комунальних підприємств водопостачання та водовідведення з 14 міст України. Херсону не пощастило – його в цьому списку немає. Проте є місто Нова Каховка, яке ввійшло в п'ятірку міст в яких повністю завершено основні роботи в рамках проекту.

Наші сусіди – миколаївці, наприклад долучились до реалізації проекту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві», знайшли кошти в міському бюджеті на спів фінансування проекту та отримали позику Європейського інвестиційного банку в сумі 15,54 млн євро. Завдяки його реалізації миколаївці матимуть питну воду, приведену до європейських стандартів.

А херсонцям в черговий раз залишається лише позаздрити сусідам. Чому так вийшло? Невже в Херсоні такої проблеми, як неякісна вода не існує? Чому і цього разу місцева влада не доклала зусиль задля участі міста в подібному проекті? Нажаль, нас лише «годують» обіцянками про цілодобове забезпечення всього міста водою, а про її якість мова взагалі поки не йде.

Окрім того, Міністерством разом з Міжнародним банком реконструкції та розвитку інфраструктури запроваджується новий проект з водопостачання та водовідведення «Розвиток міської інфраструктури 2», який буде реалізовано на 9 комунальних підприємствах 8 міст: Київа, Харкова, Донецька, Кіровограда, Житомира, Краматорська, Коломиї та Тернополя.

І знову, Херсон залишився осторонь...

Також, Мінрегіон разом із Північною екологічною фінансовою корпорацією впроваджує Програму «Демо-Україна», метою якої є реалізація демонстраційних енергоефективних проектів у секторі теплопостачання. Участь у цій програмі візьмуть десять міст – партнерів: Донецьк, Івано-Франківськ, Олександрія, Київ, Вінниця, Житомир, Кам'янець-Подільський, Сєверодонецьк, Полтава та Кривий Ріг.

І ця програма оминула херсонців...

Як бачимо активні міста мають можливість брати участь у проектах фінансової та технічної допомоги для вирішення проблем комунального господарства. Нажаль херсонські чиновники, відповідальні за сферу ЖКГ, які повинні піклуватись про сьогодення та майбутнє міста і в цьому питанні зайняли пасивну позицію і не докладають зусиль аби взяти участь у проектах, отримати додаткове фінансування та забезпечити херсонців якісними послугами.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон