Отака була «Байда»

Таку назву має всеукраїнський фестиваль козацької пісні, в якому цього року взяли участь представники Херсонського кошу Українського козацтва.

Родзинкою цьогорічної поїздки представників Херсонського кошу Українського козацтва на Тернопільщину стала участь наших козачок в ХІ Всеукраїнському фестивалі козацької пісні «Байда», який відбувся в рамках святкування 500-річчя міста Скалата.

І не просто участь. Наші чарівні берегині Олена Пінка, яка виступила на фесталі зі спеціально написаною, на слова херсонського козака Руслана Білецького та музику Олександра Матвєєва, для піснею «Я повернусь» та студентка Херсонського училища культури Надія Полянська не тільки зачарували тернопільців своїм співом, а й повернулися додому з дипломами фестивалю.

Довідково: Всеукраїнський фестиваль-конкурс козацької пісні «Байда» започатковано у 2001 році Генеральною канцелярією Українського козацтва, Тернопільським крайовим кошем Українського козацтва імені Дмитра (Байди) Вишневецького спільно з Міністерством культури України та управлінням культури Тернопільської ОДА. Який вирішено щороку проводити у Тернополі та районах області.

У листопаді 2001 року фестиваль «Байда» було підтримано Указом Президента України «Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002–2005 роки», а також розпорядженням голови Тернопільської ОДА у2002 році «Про розвиток Українського козацтва на 2002–2005 роки на Тернопіллі».

За роки його існування було проведено одинадцять всеукраїнських фестивалів-конкурсів, що відбувалися у містах Вишнівці, Збаражі, Тернополі, а тепер і м. Скалат.

До участі у фестивалі допускаються солісти, дуети, тріо, квартети, вокальні ансамблі та хорові колективи. Обов'язкова умова для всіх учасників – виконання історичних, ліричних, жартівливих козацьких пісень та дум, чи українських народних пісень, пов'язаних з темою козацтва.

Цього року у фестивалі взяли участь колективи п'яти областей – Херсонщини, Черкащини, Криму, Буковини та Львівщини.

Фото Олександра Карпенка

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон