Чи втратить Херсонщина звання овочевого Ельдорадо країни?

Попри бадьористу риторику місцевих керманичів аграрною галуззю Херсонщина, яка є головним постачальником овочів в Україні, довівши річне виробництво городини до 1 млн 300 тис. тонн, нині явно «підсіла».

Відчутно поменшало продавців цибулі, солодкого перцю, картоплі, власне, всього так званого борщового набору обабіч автотрас. Не так велелюдно на одному з найбільших у Європі оптових овочевих базарів — «Нежданна», що в Олешківському районі, інших менших «точках» благодатного краю...

За прогнозами департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, «очікується отримати картоплі до 242 тис. тонн, що на 54 тис. тонн менше проти минулого року». Менше торішнього, судячи з урізаних площ під культурами, надійде «до столу трудящих» помідорів і моркви.

Названий департамент, який, по суті, нічим не керує (виставково-туристична діяльність не береться до уваги), тут же знайшовся: «Нагадаємо, що Херсонщина є зоною ризикованого землеробства: в поточному році під час формування врожаю картоплі були високі температури, які не дали можливості сформуватися достатній кількості бульб, що спричинило недобір врожаю. Також однією із причин недобору врожаю було підтоплення площ внаслідок негоди».

Чи не прозорий натяк це на те, що у майбутньому (глобальне ж потепління наступає!) південна область втратить звання овочевого Ельдорадо країни? І хіба тільки південна?..

Здавалося, що Україна ось-ось завоює ринки всієї Європи своєю екологічно чистою продукцією, а на ділі вийшло навпаки — європейські країни допомагають нам варити борщі, які все більше втрачають свою «українськість». Факти? Будь ласка.

І не наші, а іноземні постачальники овочів і картоплі за сезон заробили в Україні $155 млн. От вам і «вікно у Європу»!

Згідно з повідомленням аналітичної компанії «East-Fruit», імпорт за звітний період перевершив показник попереднього сезону в натуральному вираженні більш ніж удвічі, а за останні два овочевих сезони — понад утричі. Дожилися!

Головними позиціями імпорту овочів у вартісному вимірі були томати, цибуля, перець і огірки. А лідируючу позицію в імпортних обсягах уперше в історії держави посіла ріпчаста цибуля, яка для споживача дорожча, ніж банани. Її було ввезено у минулому сезоні 87 тис. тонн — у 26 (!) разів більше, ніж у попередньому. Також було імпортовано 66 тис. т томатів, 18,3 тис. т товарної картоплі, 14,7 тис. т огірків, 11,8 тис. т перцю, 9,5 тис. т різних видів капусти і 7,5 тис. т моркви. Фактично Україна наростила імпорт майже всіх без винятку овочів, включно із салатними культурами і зеленню.

...Уже в серпні (коли ще таке було!) в Україну почала масово «заїжджати» навіть чужа картопля. На чому-чому, а саме на «другому хлібі» держава могла б мати добрий зиск, якби менше посилалася на «глобальне потепління», що подекуди переростає в «глобальне отупіння».

«Ми сподіваємося, що висока прибутковість вирощування картоплі в цьому році дозволить українським картоплярам інвестувати кошти в розвиток технологій доробки, зберігання та маркетингу продукції, щоб закласти основи для експорту. Адже без розвитку системного експорту майбутнє у цієї галузі не дуже райдужне, оскільки вона буде схильна до регулярних цінових шоків, а сезони високих цін неминуче чергуватимуться із сезонами катастрофічно низьких цін і відсутності попиту на внутрішньому ринку», — вважає директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрева.

Доктор економічних наук завідувач відділу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» О. В. Захарчук зауважує: «Україна може постачати в Європу доброякісну і дешеву овочеву продукцію. Для цього вона повинна вийти на виробництво 30 млн т овочів щороку (в 2016 році воно становило 10 млн т). Основними чинниками, що впливають на посилення позицій вітчизняної галузі овочівництва, є реструктуризація власності підприємств, що триває, консолідація капіталу і збільшення масштабів бізнесу («Агросвіт», №3, 2018).

Та поки що названі чинники — переважно теорія. І залишатимуться нею доти, доки над вигідною галуззю не візьме «шефство» український уряд. Той, що більше переймається продажем української землі, ніж українським «борщовим набором».

Довідка: У 2018/19 маркетинговому році імпорт овочів в Україну сягнув 264 тис. тонн. Це посутньо (на цілих 27%!) перевищило попередній рекорд, який тримався дев'ять (!) років.

Василь ПІДДУБНЯК
Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон