Енергетичний коктейль розробили у Херсоні

Енергетичний коктейль розробили у Херсоні

Власний рецепт енергетичного коктейлю розробили у Херсонському державному аграрному університеті. Хоча це не той коктейль, що п'ють, а той, що додає тепла у навчальному корпусі. Його обігріває котельня на альтернативному паливі, і впродовж чотирьох років у виші з різним успіхом випробовували різні його типи.

З'ясувалося, що брикети з рисового лушпиння дешеві, але дають багато золи, у паливних елементів з комишу низько теплотворність, а вугільні часом погано горять. Той методом проб та помилок як найефективнішу визначили саме суміш. Спочатку до котла закладають обрізки деревини з університетського дендропарку, далі шар брикетів з соняшникової луски, які дозволяють швидко підняти температуру до потрібних значень. А підтримують її за допомогою брикетів з відходів переробки дубу – вони довше прогоряють. Таким чином, на опалення йде дев'ять десятих дубових брикетів, і десята частина соняшникових.

Патентувати енергетичний коктейль саме як винахід, у альма-матер не збираються. Тож запозичити його рецепт собі на користь вільно можуть усі охочі.

Проректор ХГАУ Сергій Незнамов наголошує: оптимальна схема опалення дозволяє ощадливіше використовувати енергоресурси, які теж дорожчають – хоч і не так швидко, як газ та електроенергія.

Приміром, у 2019-му виш придбав через тендер 530 тонн дубових брикетів та 41 тонну соняшникових, заплативши за тонну по 4650 і 2,5 тисячі гривень. Відтак, порівняно з 2018-м, їхня ціна зросла майже на десять відсотків. І це їх ще купували влітку, а в сезон холодів, коли попит сягне пікових значень, чекають на новий її стрибок.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день