У Херсоні опубліковано книжку про «Слугу народу»

«#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ» – таку назву має найновіша книжка професора Ярослава Голобородька, яка щойно вийшла друком у херсонському видавництві «Айлант».

У ній ідеться зовсім не про політику, а виключно про мистецтво, точніше, про феномен популярного серіалу Олексія Кирющенка, три сезони якого упродовж 2015 – 2019 років демонструвалися на телеканалі «1+1».

У своїй студії професор Ярослав Голобородько розмірковує над смисловим тріалом, що явлений сюжетними перипетіями серіалу «Слуга народу». Він акцентує на тому, що цей семантичний тріал увібрав у себе чимало актуальних проблем, які були маркерними для української суспільної свідомості протягом цілих десятиліть.

За концепцією дослідження, феноменальний успіх телекінопроекту «Слуга народу» зумовлений не лише магнетичною ефектністю головного героя – вчителя історії Голобородька-Зеленського, який через примху долі стає на чолі наскрізь корумпованої України і кидає виклик клептократичній Системі.

У першу чергу серіал дуже багатьох привабив тим, що зобразив болючий, драматичний перехід України від суто олігархічної країни до класичної європейської держави, в якій драйвером усіх трансформацій виступає президент-нонконформіст Василь Петрович Голобородько (у блискучому виконанні Володимира Зеленського).

«#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ» – це і мистецтвознавча монографія, і художня праця. Для вираження своїх думок про серіал, поставлений Олексієм Кирющенком, який, до речі, народився на Слобожанщині, в Харкові, професор Ярослав Голобородько знайшов оригінальну форму – «фільму-в-новелах», як він визначив жанр цієї книжки.

Цей «вербальний фільм» складається з трьох новел і однієї міні-новели, кожна з яких супроводжується своїм теглайном, скажімо, таким як "Найнереальніше завжди з нами", і кожна з яких складається із епізодів-розділів. Усього ж у «фільмі-в-новелах» понад тридцять епізодів, більшість із них позначена цікавими, інтригуючими назвами на кшталт "Цілком вільна практика, хоча й не "FormulaOne", "Гуманний The Термінатор", "Бути-Жінкою-Як-Смисл", "Слуга" і Reagan", "Déjà vu. Козак на пікапі", "Одіссея без Гомера, або Коли не обійтися без "PinkFloyd" і FreddieMercury", "Так говорив Hegel", "Пароль: "Kingsajz"!".

«#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ» є не лише першим окремим виданням, першою книжкою про серіал «Слуга народу», який вже став широковідомим і дуже резонансним, але й узагалі першим грунтовним дослідженням в Україні та у світі про комедійну драму, яка відіграла таку помітну, можливо навіть, вирішальну роль у ментальних і політичних процесах нинішньої України.

Вікторія ПІДЛЕСНА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон