На Херсонщині фермери виростили і випустили в дику природу 100 фазанів

В мисливських угіддях Нижньосірогозького району продовжують випускати фазанів. Днями 100 пернатих поселилися в лісополосахпоблизу сіл Вербівської та Вільненської сільських рад.

Мисливці переконані, що птиця приживеться у дикій природі і згодом дасть потомство.

Випускають фазанів вже другий рік поспіль з метою відтворення мисливської фауни голови фермерських господарств "Магнолія" та "Козаче" — Микола і Василь Дудки.

За словами голови фермерського господарства "Магнолія", бригадира вербівських мисливців, одного з ініціаторів цієї акції Миколи Дудки, частину фазанів вивели у фазанарії на базі товариства з обмеженою відповідальністю "Хлібодар", а частину обміняли на зерновідходи у спеціалізованому господарстві Корсунської первинної організації Новокаховської міської організації Українського товариства мисливців і рибалок.

Навесні минулого року фермери вже випустили в дику природу 79 фазанів, а восени – ще 75. Днями сотня пернатих також оселилася в дикій природі.

"Два роки тому ми придбали інкубаційні яйця, з яких в інкубаторі ТОВ "Хлібодар" й вилупилися фазанята, — розповідає Василь Дудка, очільник фермерського господарства "Козаче" і ТОВ "Хлібодар". — Виростили їх, а потім частину молодняка випустили на волю, а іншу — залишили на маточне поголів'я".

Василь Дудка розповів, що вирощування фазанів — процес доволі копіткий.

"Фазан — птах полохливий, — продовжує розповідати фермер. — Птахи можуть перелякатись, намагатись полетіти, побігти, заховатись, травмуватись, скалічитись чи загинути. Тому ми максимально обмежуємо відвідування фазанарію. Туда заходять лише ті люди, котрі доглядають за птахами. Це працівники ТОВ "Хлібодар" Володимир Пилипчук, Микола Проскуряков і Олександр Гришин. Хлопці добре справляються зі своїми обов'язками, хоча вирощування фазанів в "домашніх умовах" справа не з легких".

Микола Дудка зауважує, що, як бригадир вербівських мисливців визначив завдання щодо збільшення кількості дикої мисливської фауни та її урізноманітнення на території підпорядкованого мисливського угіддя.

"Днями ми випустили 100 фазанів у дику природу, — зазначає Микола Васильович. — Хоча природний ареал розселення цих птахів Азія, однак вони добре почуваються на сході та півдні України. На Херсонщині вже є вольєрні господарства, які займаються вирощуванням фазанів, і згодом випускають птахів у природу. Та популяція цієї птиці ще надзвичайно мала".

Дехто скептично зауважує, що мовляв, фермери вирощують фазанів для себе, аби було на кого полювати. Проте бригадир мисливців зауважує, що полювання на фазанів найближчими роками буде заборонене, принаймі роки на три. Каже, насамперед, потрібно збільшити популяцію цього птаха. Планує, аби на одному квадратному кілометрів було до сотні фазанів. Однак, це робота на роки.

"Якщо відкинути людей, то у природі фазанам можуть нашкодити лише лисиці, яструби та шуліки, — розповідає Василь Дудка. — Втім, це природній відбір. Також частина пернатих гине через агресивність представників своєї пташиної сім'ї. Адже з березня по червень у фазанів період розмноження і бої за самочок дуже агресивні. Ми сподіваємося, що птахи, яких ми випустили на волю, плодитимуться в природних умовах".

Василь Дудка зауважив, що спостерігаючи за фазанами, яких випустили в природу минулого року, мисливці переконались, що головне для фазана, аби були кормова база, вода та дерева, аби було де вночі ховатись від хижаків. Також впевнено додав, що незабаром в угіддях Сірогозщини вдасться отримати численну популяцію фазанів.

Нижні Сірогози City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон