Скільки мертвих душ у Херсоні

Вже кілька років Україна живе наче головний герой роману відомого українського автора Миколи Гоголя «Мертві душі». Пам'ятаєте, там Павло Іванович Чичиков їздить по губерніях і скупає мертвих, які все ще значаться як живі...

Навіщо? Він їх потім перепродає. Теж саме відбуваєте вже понад 20 років в Україні: під час кожних виборів саме «мертвими душами» справно торгують і маніпулюють чиновники та ділки. Саме з урахуванням «мертвих душ» кожного року Уряд формує державний бюджет. А скільки ж реально живих Українців? А скільки їх живе в Україні?

За 28 років Незалежності перепис населення проводили всього один раз. Скільки сьогодні громадян України? Скільки проживає на її території, а не подався у «заробітчани»? Точну відповідь не дасть ніхто, адже ніхто цими цифрами не володіє.

А тому заява яку зробив у перший «робочий» день новий Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук: «Потрібно побачити, скільки нас», не те що здивувала, а збентежила. Гончарук анонсував перепис населення вже у цьому році і заявив, що вивчається можливість провести перепис не у 2020 році, як планувалося раніше, а у 2019-м.

Коли журналісти під час першої прес-конференції запитали: чи буде він ініціювати перепис (мабуть сподіваючись поставити його у незручне становище несподіваним питанням) сам поставив журналістів у відповідну позу.

Виявилося, що він повністю готовий до обговорення цієї теми: «Ми не будемо ініціювати, ми проведемо. Він вже був запланований на грудень наступного року. Але ми вивчаємо можливість провести його вже у цьому році. Його хотіли проводити наступного, тому що цього восени повинні були бути вибори, а перепис – дуже витратна штука, і проводити його з виборами було б складно. Зараз виборів не буде».

За словами Гончарука, «питання навіть не в грошах, а в мобілізації великих ресурсів, людей, яких треба навчити». Він так само вважає, що перепис у 2019 році «дозволить державі заощадити наступного року величезні кошти».

«Зникнуть «мертві душі», нам потрібно побачити, скільки нас», - пояснив Гончарук.

ДОВІДКОВО. Перший і останній перепис населення незалежної України відбувся у грудні 2001 року. Відповідно до його результатів у країні тоді було 48,457 млн осіб.

Новий перепис хотіли провести тричі: у 2012, 2013 та 2016 роках, але кожен раз відкладали. Попередній Уряд планував це зробити у грудні 2020 року, т.т. після проведення місцевих виборів.

За даними порталу «countrymeters» (на момент написання матеріалу) чисельність населення в Україні складала 42 051 291 особу, з них чоловіків: 19 343 203 (46,0%), жінок: 22 708 088 (54,0%).

Зростання населення у цьому році складає: мінус 102 365 осіб (тільки за момент написання цього рядка населення скоротилося ще на 2 особи).

ДОВІДКОВО. Сайт використовує дані з офіційних реєстрів автоматично, по мірі внесення відомостей (реєстрації свідоцтв «Про народження», «Про смерть», «Про виїзд на ПМЖ»).

То ж, скільки Українців? Скільки живе у Херсоні та області? Можливо цілком точну цифру будемо знати вже за кілька місяців. От тоді і знатимемо: чи є чому радіти...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон