Херсонців карають за неповагу до державного прапору

Уже 15 років, як Україна 23 серпня вшановує один із головних своїх символів – Державний Прапор. Змалечку дітей привчають дбатита шанобливо ставитись до жовто-блакитного стягу. Проте деякі мешканці Херсонщини роблять навпаки...

За даними обласного управління Нацполіції, минулого року за статтею 338 КК України «Наруга над державними символами» було відкрито 4 кримінальні провадження. Одне з них вже завершено та направлено до суду. З початку 2019 року подібних проваджень не зареєстровано взагалі.

Якщо зазирнути до Єдиного реєстру судових рішень, то за подібною статтею на Херсонщині є лише кілька рішень.

Наприклад, у січні минулого року до Каховської громадської приймальні однієї політичної партії навідався не зовсім тверезий чоловік. Він зірвав прикріплений на фасаді офісу металевий тримач-кронштейн, на якому було закріплено Державний прапор України, надірвав сам прапор і кинув його на землю.

У суді порушник свою вину повністю визнав і покаявся. Запевнив, що в усьому винен алкоголь. Суд звільнив чоловіка від відбування покарання з річним іспитовим строком.

У Голій Пристані ще у лютому 2014 року під час мирної ходи якийсь чоловік вирвав з рук український прапор, кинув його на землю і почав топтати. За що отримав вирок – 5 років позбавлення волі. Бо, окрім наруги, ще встиг разом із спільниками пограбувати магазин.

Яке ж передбачається покарання за публічну наругу над Державним Прапором, Державним Гербом або Державним Гімном України?

Порушнику загрожує штраф до 850 гривень або до 6 місяців арешту. Таке саме покарання чекає і за публічну наругу над офіційно встановленим або піднятим прапором чи гербом іноземної держави.

А як в інших країнах? У Німеччині та Австрії діють одні з найбільш суворих законів, караючих за наругу над національним прапором. Там за це можна потрапити до в'язниці на термін до 3-х років або 6 місяців відповідно.

Утім, ці закони не поширюються на прапори інших держав. З 2010 року наруга над національним прапором країни стала криміналом у Франції. При цьому заборона поширилась не тільки на знищення або пошкодження державних символів у громадських місцях, а й за поширення фотографій того, як це робиться в приватній обстановці. Закон цей діє, і в грудні того ж року по ньому засудили першу людину - алжирця, що зламав флагшток з прапором Франції, змусили виплатити 750 євро штрафу.

А у Латвії за відкритий прояв неповаги до державного прапора чи навіть до кольорів державного символа є кримінальним злочином. І за це можна отримати до 3 років в'язниці.

Олена ПІМЕНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон