В Херсонській обласній раді стурбовані станом дитячих комунальних санаторіїв

Занедбаний стан деяких комунальних дитячих оздоровчих санаторіїв не на жарт турбує як і керівництво обласної ради, так і депутатів.

Про це заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова розповіла під час розширеної наради з головами районних рад, об'єднаних територіальних громад та міськими головами.

«З одного боку дитячі санаторії і не вимагають з обласного бюджету коштів, а ми не так пильно слідкуємо за фінансовою складовою таких закладів. А з іншого боку – частина таких комунальних закладів, як видно, не здатна вправно вести свою господарську діяльність. До того ж, ситуація ускладняється і віддаленістю розташування цих КЗ, тому влаштовувати систематичні перевірки досить важко. Однак і разових відвідин вистачило, аби зрозуміти: цю застарілу систему також треба реформувати», – зазначила Оксана Рукавішнікова.

Наразі в Херсонській області існують 5 комунальних дитячих оздоровчих (за різною направленістю) санаторіїв. Протягом багатьох років ані держава, ані місцева влада в ці заклади коштів не вкладала. Аби «вижити», закладам доводилося жити в режимі жорсткої економії. Проте, як справедливо вважає Оксана Рукавішнікова, економити на дітях – неприпустимо.

«Впевнена, що нам конче потрібно навести лад в цій сфері. І це стосується всього: місцезнаходження дітей, розташування самого закладу, умов утримання вихованців, стану їдалень та спальних місць, площ для прогулянок тощо. Так само треба розібратися і з економічною доцільністю деяких закладів.

Так, наприклад, у нас є Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій. Його штат складає 83 особи, кількість дитячих ліжок – 100 од. Але заповнюваність цього санаторію дуже мала, до 50%. Тобто штат співробітників перевищує кількість самих дітей. Ми не в тому стані зараз, щоб дозволяти собі подібну розкіш», – впевнена заступник голови депкорпусу.

Крім того, є у керівництва області і сумніви щодо достовірності даних перебування дітей у закладах. Велике занепокоєння викликає і стан самих будівель, вік будови деяких перевищує 100 років.

Важливо, що за новою реформою, з 2020 року більше не працюватиме система фінансування з державного бюджету – т.з. «ліжко-день», і НСЗУ фінансуватиме заклади за кожний окремий пролікований випадок. А тому, враховуючи завантаженість наших санаторіїв, їхнє існування взагалі стає питанням.

Підтримав дане занепокоєння і депутат обласної ради, доктор медичних наук, головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров'я Юрій Ромаскевич.

«Система фінансування через НСЗУ не передбачає фінансування санаторно-курортних послуг. Тому, якщо ми кажемо, наприклад, про санаторій «Дніпро», то це буде реабілітація дітей, реабілітаційні послуги – вони оплачуватимуться. А за що можна платити Новоолександрівському гастросанаторію?

Я кажу це не вперше: для мене є питанням, які ознаки спеціалізованого санаторію має цей заклад, яке специфічне лікування гастроентерологічного профілю надає? Жодних. Утримання цього і подібних закладів – неефективні витрати облбюджету», – переконаний Юрій Олексійович.

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер запропонував головам районних рад, об'єднаних територіальних громад та міським головам Херсонщини внести пропозиції до обласної ради щодо ефективного використання таких закладів чи можливого їхнього реформування.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон