Флористичне диво Херсона

Це справжня флористична перлина Таврійського краю - ботанічний сад Херсонського державного університету, що розташований поруч із міським автовокзалом.

Не секрет, що головний ботанічний «квартал» Херсона має ряд своїх, власних «фішок». Тут вистачає місць для фотосесій, флешмобів, інших акційних пропозицій херсонцям і гостям міста, школярам і пенсіонерам, студентству і екскурсантам.

Чимало нагальних питань доводиться колективно вирішувати щодня, аби «різнохарактерні» рослини доглядали, поливали, займалися інтродукційною роботою.

Заслужений авторитет Університету, без сумніву, дозволяє втілити на практиці чимало ексклюзивних новацій у ботанічному урбаністичному просторі. Приміром, існують оригінальні інсталяційні локації, утримуються тварини.

Для того, щоб простора територія була квітучою, привабливою і охайною, потрібні дієві заходи. Звісно ж, вони розраховані на широку громадськість.

Окремі ідеї чекають на відомчу підтримку і місцеву допомогу. Передусім, для забезпечення зрошенням, економним освітленням, іншими високотехнологічними комунікаціями.

Скоріш за все, саду не обійтися й без Наглядової ради, інвестування, перспективних бізнес-проектів, власної покрокової програми розвитку та особливого статусу ботанічної території.

Професійно обґрунтовані і підготовлені пропозиції щодо подальшого розвитку саду, з урахуванням пропозицій науковців Херсонщини, сповна заслуговують на конкретну державну увагу Кабінету Міністрів, депутатів нового парламенту.

Є реальний шанс, щоб перетворити сад на більш відомий туристичний і науково-просвітницький об'єкт. Таке можливе у разі, якщо буде належна матеріальна підтримка і розуміння.

Адже треба йти далі, рухатися впевнено вперед. Взаємодіяти з однодумцями, співпрацювати з активістами. Чітко, на прогнозований результат.

Завдяки спільним зусиллям екологів, журналістів, фотографів, науковців, учителів сад, можна перетворити на сучасний туристично-навчальний і ландшафтно-ботанічний комплекс. Фонд підтримки в онлайн-форматі дозволить ефективніше використовувати територію.

А для цього треба об'єднати зусилля, залучати на конкретну допомогу небайдужих городян, заохочувати активну молодь, налаштовувати на взаємодію громадських лідерів.

Тільки тоді можна примножити здобутки ветеранів вищого навчального закладу, які, без перебільшення, доклали чимало фахових знань та умінь для збереження наявного флоро - фонду.

Унікальному ботанічному саду, створеному в посушливих кліматичних умовах південної України, доречна оптимальна технічна і далекоглядна інформаційна координація.

Варто зберегти херсонське екскурсійне диво для нащадків.

Леонід КАЛИНИЧЕНКО
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон