Реанімація районної лікарні на Херсонщині. Чи надовго?

Маємо нагоду повідомити новину: Горностаївська центральна районна лікарня поповнилася новими фахівцями.

Віднині медичний заклад району розширив послуги хірургічно-гінекологічного відділення і має змогу надавати ширший спектр послуг пацієнтам. Це стало можливим завдяки тому, що до лікарні прибули молоді спеціалісти – акушер-гінеколог Олександр ЗІНЯК та хірург Ірина БРИТ. Акушер-гінеколог вже має 6 років практичної діяльності, а хірург відбула інтернатуру, отримала диплом і починає свою трудову діяльність. Наразі в Горностаївській ЦРЛ є можливість надавати необхідну допомогу з оперативним втручанням, що не потребує послуг лікаря-анестезіолога.

Що спричинило дефіцит кадрів та чи надовго молоді спеціалісти затримаються в районі – цікавилися «Сільські новини».

Кадри лікарів – проблема не нова

Кадрова проблема у місцевій медицині давно відчутна кожному з мешканців Горностаївського району (і не тільки) вже не один рік.

Як пригадує в. о. головного лікаря Василь Яловий, ще 2015 року картина була зовсім інша. Працювало стаціонарне хірургічне відділення, де робили різні операції. Та пішли із життя досвідчені лікарі – хірург Олексій Баранов та анестезіолог Євгеній Насонов – і з'явилися проблеми з новими кадрами, тому довелося, якщо не закривати відділення, то скорочувати медичні послуги на стаціонарі. Насідали й інші проблеми – з недоукомплектованістю гінекологічної, хірургічної служб, анестезіолога, терапевта.

У районній лікарні сподівалися, що прийдуть на роботу випускники, які проходили інтернатуру за рахунок районного медичного закладу, але в них виявилися інші плани. А тим часом дехто йшов у декретну відпустку, знаходив собі краще оплачувану роботу, виїжджав у інше місце, або й зовсім ішов із життя. Щоправда, минулого року прибула молода лікарка анестезіолог-реаніматолог, але через відсутність хірурга не могла повноцінно працювати. Тепер пішла в декретну відпустку.

Тож з огляду на відсутність кадрів та зменшення кількості пологів, закрили пологове відділення, хірургічне та гінекологічне працювали не на повну потужність. Тому створили хірургічно-гінекологічне відділення, але повноцінної роботи відділення не було.

Аналізувати, чому так сталося, і шукати винних — справа невдячна. Та й газетної площі на це, звісно, не вистачить. Та як би там не було, але в Горностаївській райлікарні через дефіцит медичних фахівців працювалося важко, хворі не повною мірою отримували потрібну допомогу, змушені були шукати її в інших районах. Навіть під час відпустки терапевта довелося тимчасово закривати стаціонарне відділення, не маючи ким замінити лікаря.

Медицина тримається на плечах старшого покоління

Горностаївська ЦРЛ обслуговує 29 населених пунктів району з майже 20-тисячним населенням. А ще за потребою, за звичкою, а головне — за здоров'ям, тягнуться інколи сюди й мешканці сусіднього Великолепетиського району.

Та навіть за оптимальних умов, доброї оснащеності та великого бажання, але за дефіциту лікарських кадрів – зрозуміло, забезпечити надання медичних послуг в повному обсязі та потрібної якості нелегко. Молоді фахівці не їдуть у сільську місцевість працювати, до того ж третина лікарів досягли пенсійного віку.

Такий стан справ не може задовольняти ні мешканців, ні керівництво району та райлікарні. Тож чи не на кожній сесії райради обговорюється це питання. Вишукуються можливості залучити лікарів з інших районів. На жаль, декілька років отримували негативний результат – залучити молодих фахівців до райлікарні тривалий час не вдавалося.

Нарешті Горностаївці ніби посміхнулася фортуна. Погодилися працювати в ЦРЛ уже з досвідом роботи в інших лікарнях наш земляк Олександр Зіняк та після закінчення навчання в медичному закладі приїхала на роботу уродженка Горностаївки Ірина Брит.

Майже одночасно з ними приїхав ще один молодий хірург з Рогачика, але три дні попрацював і розрахувався. Причини не назвав, хоча йому пропонували і квартиру, і доплату стипендії до зарплати.

– Дуже рідко буває, коли в районні лікарні приїздять на роботу молоді спеціалісти, – ділиться думкою голова районної ради Сергій Карпеченко. І сьогодні переважно на плечах старшого покоління фактично й тримається медицина в районі – це лікарі, які працюють у районній лікарні вже по 30–40 років. Тож недалеко той час, коли і їм потрібна буде заміна. А впевненості в тому, що будуть кадри – немає. Адже сьогодні не можемо закрити наявні вакансії. Коли приїздив на Херсонщину заступник міністра охорони здоров'я Ковтонюк, і ми зустрічалися у Каховській районній лікарні, то я порушував питання забезпечення районних лікарень медичними кадрами. Але він відповів, що то наша проблема. Ми, звісно, розуміємо, що маємо надати підтримку молодим спеціалістам – забезпечити житлом, створити нормальні умови для роботи. Але не все від нас залежить.

У молодого лікаря така ж зарплата, як у санітарки та охоронця

Що ж сьогодні пропонує держава молодим лікарям? Після тривалих років навчання, витрачених зусиль і коштів – зарплату, як у санітарок? Держава, схоже, перекладає цю проблему на плечі громад, однак наскільки «розкошеляться» на доплати та інші заохочення для медиків місцеві громади – сказати важко.

– Сумнозвісна тарифна сітка передбачає молодим спеціалістам оклад 3 784 гривні, їм навіть до рівня мінімальної зарплати треба доплачувати, – говорить Василь Яловий. – У результаті виходить, що і лікар-початківець, і санітарка, й охоронець отримують однаково — приблизно по 4 тисячі гривень. Тож, чи захочуть молоді спеціалісти працювати на такі жебрацькі подачки від держави? Звісно, ми вишукуємо, як законним шляхом додати навантаження лікарям, аби підвищити їм зарплату. Новоприбулим, окрім основної ставки, додали по ставці ургентної роботи, пропонуємо нічні чергування. Але ж це навіть не дотягує до середньообласної заробітної плати. Тож відчувається: лікарі вишукують можливість знайти роботу в іншому місці, або ж зайнятися бізнесом.

Як повідомили і голова райради, і керівник райлікарні – передбачається на місцевому рівні за програмою виплачувати стипендії молодим спеціалістам медичної галузі. Є житло – трикімнатна квартира, Але це їх чомусь не захоплює...

За яких умов захочуть молоді спеціалісти працювати в районі?

– Не можна терпіти таке приниження – одержувати 4 тисячі гривень заробітної плати, – говорять молоді спеціалісти. – Складається враження, що Міністерство охорони здоров'я планує закрити багато лікарень, тому й створює такі умови, щоб медики шукали роботу за кордоном, де їм пропонують гарні умови роботи, на які погодилося вже чимало спеціалістів високого рівня.

Реформування галузі медицини багато що має змінити у вторинній ланці з 2020 року. Зокрема, зміниться модель надання послуг у стаціонарі. Заклади почнуть фінансуватися за новим принципом – кошти нараховуватимуться за кількість пацієнтів, які отримуватимуть допомогу в лікарні. Отже, кошти зароблятимуть лікарі. Саме вони стануть основним джерелом доходу для медзакладів, то і заробітна плата теж залежатиме від зароблених коштів. Фахівці, які приноситимуть більший відсоток доходу, матимуть право на більшу зарплату.

Чи допоможе це залучити молодих фахівців до районних лікарень? Сумнівно. І не лише тому, що район малонаселений і це вливатиме на кількість пацієнтів у лікарні...

МОЗ, що визначає державне замовлення на лікарів, вирішило знищити систему відшкодування випускниками державних коштів, витрачених на їх навчання. Тож молоді фахівці отримали можливість вільного вибору місця роботи, у них тепер немає жодних зобов'язань перед державою і вони шукають для себе кращі місця.

З усього виходить, що турбуватися про медичні кадри доведеться місцевій владі. Приміром, розробити довгострокову програму «Місцеві стимули», де передбачити низку пільгових умов. Насамперед, надати молодим спеціалістам житло, створити гідні умови праці, належне оснащення робочого місця, виплачувати стипендію, виділити земельну ділянку тощо...

Але... Здається зацікавити їх цим неможливо, якщо зарплата лікаря залишатиметься на рівні зарплати двірника.

Тож потрібно нарешті усім зрозуміти: коли зараз не подбати про пристойну зарплату, гідні умови життя й праці молодих медиків, то вже через кілька років лікувати сільських мешканців буде нікому.

Любов РУДЯ
Сільські новини

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон