Храм на Херсонщині: 80 років повернення “додому”

На Херсонщині Верхньоторгаївська парафія відновлює костел Божого милосердя.

Римо-католицький храм у селі Верхні Торгаї, збудований ще в 1903 році, є однією з найстаріших культових споруд на Сірогозщині. Вже два роки поспіль релігійна громада парафії Божого милосердя Української греко-католицької церкви активно відбудовує цю пам'ятку історії.

За невеликий проміжок часу зроблено чимало.

Після того, як у вересні 2017 року офіційно зареєстрували греко-католицьку релігійну громаду, священик Петер Креніцкі разом з місцевими католиками взявся за відродження храму. Словак за походження, панотець Петер, котрий прибув до України із пастирською місією, на пожертви вірян з України, Словаччини, Чехії, Німеччині, Польщі, США почав відбудову костелу.

Найперше — перекрили дах, встановили вкриті позолотою купол і хрест. Замінили вікна та двері, стіни обшили гіпсокартоном, зашпаклювали і пофарбували. Нині бригада робітників вкладає підлогу керамічною плиткою.

За радянських часів костел у Верхніх Торгаях був закритий і перетворений в комору. Про це пише краєзнавець Юрій Безух в нарисі "Скільки ж Верхнім Торгаям?".

А в коментарі на сайті Нижні Сірогози.City до новини про святкування престольного свята у верхньоторгаївському храмі Божого милосердя колишній місцевий житель Вячеслав Долецкий, зауважує, що за спогадами його батька костел закрили в 1937 році.

Ще він зазначає, що в цьому ж році у Верхніх Торгаях закрили польську школу. До речі, батько Вячеслава Долецького "встиг відучитися в школі (до закриття польської) 4 класи. Все життя міг говорити польською і читав польською книги".

Вісімдесят років верхньоторгаївський костел використовували як зерносховище. Спочатку це була артільна власність, згодом — колгоспу "Шлях до комунізму", за часів незалежності — товариства "Промінь-21".

Два роки тому ТОВ "Промінь-21" передав культову споруди греко-католицькій громаді, проте до сьогодні не вирішено питання офіційного оформлення документів на будівлю. Та попри паперову тяганину реконструкція костелу триває.

За словами старости Верхньоторгаївської парафії Української греко-католицької церкви Зої Ужакової ще потрібні чималі кошти на проведення внутрішніх робіт, освітлення та опалення.

Нижні Сірогози.City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон