Рейд доступності: чи піклуються у Херсоні про людей на візках

Щодня люди з особливими потребами вимушені долати страшні тортури, щоб дістатися до місця призначення.

Аби змінити ситуацію на краще, міська рада затвердила цільову програму «Доступний Херсон». У рамках програми місця загального користування повинні поступово облаштовуватися під потреби особливих людей. Це стосується не тільки спеціальних ліфтів та вбиралень, а й зміни в інфраструктурі: пониження бордюрів, встановлення пандусів, розумних світлофорів та покладання тактильної плитки.

Варто зазначити, що за останній рік у Херсоні почали активно встановлювати пандуси, особливо на прибудинкових територіях. Саме тому журналісти інтернет-видання «Гривна» вирішили прогулятися вулицями та оцінили рівень доступності міста.

Так, на сьогодні картина доступності більш-менш стабільна. Майже кожна друга аптека та магазин облаштовані пандусом. Звичайно, вони не усі відповідають нормам та стандартам, проте за допомогою небайдужих містян або працівників закладу, особа зможе потрапити до установи.

Пандуси також красуються біля в'їзду міських парків, а саме Шевченківський (зі сторони проспекту Ушакова) та «Херсонська фортеця» (від вулиці Перекопська). Хоча вони потребують косметичного ремонту та користуватися ними цілком можливо. Про людей з особливими потребами подбали й у Херсонському обласному театрі ім. Куліша. Варто зазначити, що у Херсоні також є один пляж, який повністю пристосований для людей з особливими потребами. Він розташований на території Гідропарк і називається «Південний».

Проблеми з якими зіштовхуються люди на візочках, користуючись пандусами

Попри активне облаштування будівель новими пандусами, херсонці все ж таки зіштовхуються з рядом певних проблем. Так, серед них:

- встановлені пандуси занадто вузькі;

- пандуси виконано у вигляді накладених на сходи рейок;

- пандуси занадто круті (підійматись ними дуже важко, а спускатись іноді просто небезпечно);

- пандуси мають занадто складну конструкцію (і тим самим не лише спотворюють зовнішній вигляд подвір'я, а й займають великий периметр площі).

Вимоги щодо облаштування будівель пандусами

На момент встановлення допоміжного інструменту для людини з особливими потребами, варто дотримуватися певних норм та стандартів. Про загальноприйняті пандуси та норми їх встановлення журналістам нашого видання розповів столичний архітектор Максим Гордійчук.

У першу чергу при встановлені нового пандусу, працівники повинні враховувати оптимальний шлях руху, яким використовується маломобільна група населення. Це стосується не лише переміщення по зовнішній території, а й всередині будинку.

«Обов'язково зовнішні сходи і пандуси повинні мати поручні, які дозволять людині з інвалідністю самостійно виїхати або заїхати. Так, за ширини сходів на основних підходах до будинку 2,5 м і більше слід додатково передбачати розділові поручні. Бажано, щоб кожен пандус окрім загальноприйнятої площини мав укриття, водовідвід, а залежно від місцевих кліматичних умов - підігрів. Ширина пандуса при однобічному русі має складати 1,2 м, при двобічному - 1,8 м»,- зазначив Гордійчук.

Також важливо, щоб поверхня площадок була твердою, не допускала ковзання при намоканні і мала поперечний уклон у межах 1-2%. Безпечний нахил зовнішнього пандуса не може перевищувати 8%, внутрішнього — 10-12%. При цьому, максимальна висота кожного підйому не повинна складати понад 0,8 м. Якщо висота підйому до 3,0 м і більше, то звичайні пандуси слід замінювати підіймальними пристроями.

Експерти та працівники соціальних служб радять лікарням, школам та іншим закладам, якими активно користуються люди з інвалідністю, розміщувати вхід на рівні землі та уникати різких підйомів. Якщо ж встановити вхідні двері на рівні землі неможливо, а для облаштування пандуса немає місця, тоді при вході розміщують дзвіночок, яким зможе скористуватися людина на візку та отримати бажані послуги.

Дарина МЕЛЬНИК
"Гривна"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон