Затримка з «енергетичною революцією» в херсонських школах

Освітянське відомство в Херсоні стривожене: під загрозою – проект впровадження енергоефективних технологій, які дозволили б зекономити бюджетні кошти на опаленні навчальних закладів.

Договори про термомодернізацію п'яти загальноосвітніх шкіл обласного центру міське управління освіти з «благословення» міськради і за результатами тендерів уклало із переможцями – київським ТзОВ «ЄСКО-ЮА» та комунальним підприємством «Херсонська енергосервісна компанія» (далі «ХЕСКО»).

За їх умовами, підрядники зобов'язалися своїм коштом придбати й встановити нові сучасні насоси й датчики, які «вміють» регулювати опалення залежно від температури в приміщеннях і таким чином економити витрати на цю послугу. Вигідно, здавалося, було б усім: власники обладнання мали отримувати чверть від суми економії, а школам через п'ять років передали б це обладнання у власність. Але завжди є «але».

— Київська фірма вже почала завозити обладнання до шкіл № 31 і 44 – роботи там йдуть за планом. Але в ЗОШ № 46, 55 і 57, де за термомодернізацію береться КП «ХЕСКО» станом на початок серпня – жодного руху. Я зателефонував директору цього підприємства Ларисі Леоновій, і поцікавився, коли підрядник збирається розпочинати свою справу. У відповідь почув нарікання на брак обігових коштів, — коментує начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов. – Укладений з комунальним підприємством договір не передбачає штрафних санкцій за затримку з виконанням зобов'язань. Але якщо датчиків та насосів не дочекаємося, доведеться розривати угоду, знову оголошувати та проводити відкритий тендер, і працювати із новим підрядником. А це час, втрачати який дуже не хотілося б.

Втім, у комунальному підприємстві «Херсонська енергосервісна компанія» запевняють, що від термомодернізації навчальних закладів відмовлятися не збираються. А затримка – то тимчасові труднощі.

— З вільними коштами у нас справді сутужно. Тому ведемо перемовини із банком стосовно придбання потрібного школам обладнання у лізинг. Тож сподіваюся, що до жовтня усе буде зроблено, — говорить директор КП ХЕСКО, депутат Херсонської міськради Лариса Леонова.

Ціна питання: «енергетична революція» в ЗОШ 46,55 і 57 коштуватиме, відповідно, 541,2 тисячі гривень, 1 мільйон 012 тисяч гривень, і 906,7 тисяч гривень. Гроші немалі, і зрозуміло, що молоде комунальне підприємство «лопатою» їх не загрібає. Але ж про їх нестачу треба було думати ДО, а не після укладання угод.

Відтак, і управлінню освіти наступного разу корисно було б використати якісь запобіжники на такий випадок: приміром, включити в текст договору умову про обов'язкове надання підрядником фінансових гарантій від банку про наявність потрібної суму на рахунку, або про готовність банку профінансувати проект, із зазначенням конкретних строків надходження грошей. Все вже придумали раніше – треба тільки не соромитися це використовувати.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон