Чи вчасно отримають херсонські школярі підручники?

Вміти думати, висловлювати власну думку, аналізувати та контактувати – саме такими компетенціями прагнуть наділити школярів «Нової української школи» – НУШ.

Як відомо, реформа середньої освіти почала діяти в 2018 році. Звісно, висновки щодо результатів реформи освіти можна буде робити через 11 років, коли першокласники 2018-го стануть випускниками. Попри те, вже сьогодні є про що поговорити.

Крім введення 12-річного навчання, прагнуть змінити підхід до освіти: замість заучування предметів дітей учать навичкам. І вже цього року зі шкіл випустили першачків, які навчалися без оцінок і домашніх завдань, але з Lego та іграми. Для того, щоб навчання здавалося діткам цікавим і дало не тільки необхідні знання, а й навички, для вчителів розробляють нові методики викладання, навчають на тренінгах. Реформа передбачає, що навчальні заклади мають бути оснащені новим технічним обладнанням і різного роду дидактичними матеріалами, які допомагають дітям навчатися в формі гри. Але обладнання та техніка дійшли не до всіх шкіл.

ПАРТИ ТА КОМП'ЮТЕРИ ЗАПІЗНИЛИСЯ

Минулого року щодо оснащення перших класів необхідним приладдям і меблями відповідно до вимог НУШ виникло чимало проблем не тільки в навчальних закладах Херсонщини, а й у школах по всій Україні. Мало не щодня по телевізору керівництво Міністерства освіти України наголошувало на тому, що кошти на все необхідне держава виділила: дидактичні зошити, парти, ноутбуки, мультимедійні дошки, книги та інше буде. Але навіть у міських школах були значні затримки з закупівлею та постачанням меблів і підручників.

«Через кого?» – запитаєте ви. Наприклад, для оснащення херсонських шкіл у рамках НУШ комплектами одномісних учнівських столів зі стільцями міжнародні відкриті торги (з публікацією англійською мовою) були оголошені тільки 26.06.2018 року. Аукціон відбувся 9 серпня, договір було укладено 21 серпня. А от поставка одномісних парт очікувалася частинами в три етапи: перша партія мала надійти в навчальні заклади до кінця вересня, друга – в жовтні, третя – до кінця грудня 2018 року. Тобто, коли дітки вже почали навчатися.

А в деяких районах Херсонщини ситуація була ще гіршою. Зокрема у Високопільському та Олешківському районах освітня реформа щодо впровадження НУШ у 2018 році виявилася зірваною. Це констатував директор департаменту освіти, науки та молоді Херсонської облдержадміністрації Євген Криницький. Як виявилося, в районах скасовувалося та затягувалося проведення тендерів. Крім того, місцеві депутати не збиралися на сесії, а була необхідність негайного розподілу виділених на НУШ коштів. У Олешківському районі торги відбулися лише в серпні – за кілька тижнів до початку навчального року – 2018. У Високопільському не відбулися тендери взагалі.

А ті навчальні заклади в районах Херсонщини, які в 2018 році добре спрацювали в рамках реформи освіти, отримали змогу за державні кошти обновити матеріально-технічну базу своїх навчальних закладів. За інформацією Євгена Криницького, найкращий показник у впровадженні реформи та придбанні необхідного обладнання був у Нижньосірогозькому районі.

ЗНОВУ ПРОВАЛЮЮТЬ ПРОГРАМУ НУШ

До речі, цього року зокрема в Олешківському районі вже працюють із тендерами. За кількістю цьогорічних новачків усі меблі повинні бути доставлені до навчальних закладів не пізніше кінця липня. Але проблема є в інших населених пунктах і районах. Як розповів Євген Анатолійович, пізно подали рішення про співфінансування Херсон, Генічеськ і Любимівська об'єднана територіальна громада (ОТГ). Тож розраховувати, що вчасно буде проведено тендер (а це не менше місяця), що вчасно відбудуться закупівля товару та його доставка, не доводиться. Ще гірша ситуація в Голій Пристані, Новотроїцькому, Високопільському, Генічеському районах і Кочубеївській, Білозерській, Високопільській, Іванівській ОТГ. Там узагалі ще не виділили гроші та не прийняли рішення щодо співфінансування на «Нову українську школу».

За словами Євгена Криницького, основна причина – в населених пунктах ніяк депутати не зберуться на сесії. Розподіл виділення коштів наступний: від ОТГ, районів – 10%, від міст – 30%, а останнє доплачує держава.

У 2019 році на «Нову українську школу» держава виділила 1,2 мільярда гривень – це приблизно на рівні минулого року. Херсонщина тільки на НУШ цього року отримала від держави 33 мільйони гривень (із них Херсону виділили 5,7 мільйона гривень). Додатково цього року облдепартамент освіти направив 12 мільйонів гривень на закупівлю комп'ютерів для навчальних закладів області. Школи можуть самостійно вирішити, в який клас установити цю техніку: в кабінет математики, географії чи будь-який інший.

А ще школам виділили 22 мільйони гривень на впровадження Інтернету. Гроші є, за словами директора облдепартамента освіти, їх виділили ще в квітні. А тому справа залишається тільки за організованістю і бажанням спрацювати на користь дітей керівництва населених пунктів, ОТГ і районів. І батьки школярів мають право та повинні спитати саме з місцевої влади, чому їх першачки почали навчання в старих класах зі старими меблями й без відповідного до НУШ обладнання та техніки.

ЩЕ ДРУКУЮТЬ

Минулого року були проблеми й з підручниками. Батьки школярів скаржилися, що їм доводиться самостійно купувати книжки, хоча реформа передбачає їх закупівлю за кошти держави. Тоді в Міністерстві освіти пояснювали, що через низку судових процесів між видавцями та МОН велике навантаження на друкарні (вони 2018 року друкували підручники для 1-х, 5-х і 10-х класів) відбулися затримки з друком. І очікувані терміни поставок підручників для першачків – вересень-жовтень. Водночас батькам пропонували електронні версії підручників.

Цього року Міносвіти перерахувало гроші на місця на кілька місяців раніше. Тому школи повинні отримати нові парти й зробити ремонти вчасно.

Як повідомляє офіційний сайт МОН, міністерство чітко вкладається в графік друку підручників – усі книги будуть доставлені на обласні бази до 15 серпня. Місцеві органи управління освітою за законом зобов'язані виконати доставку підручників до закладів освіти протягом 15-ти календарних днів після отримання, тому за планом усі підручники 1 вересня вже мають бути в школах. Про це розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич під час засідання координаційної ради з питань впровадження реформи в сфері освіти.

«Щодо друку підручників – ви знаєте, що минулого року були проблеми. Ми винесли уроки. Ми дуже інтенсивно працювали щодо підручників, і я можу сказати, що на 5 липня ми вже другий клас надрукували майже на 68% (станом на 9 липня) й найближчим часом їх додрукуємо. До 2 серпня ці підручники повністю будуть доставлені до обласних державних адміністрацій. 5-ті класи вже взагалі надруковані на 100%. 6-й клас – 25% плану доставки. Угоди для 11-го класу укладені до 11 липня, тому доставка буде до 15 серпня. Таким чином до початку навчального року всі підручники мають бути доставлені на місця», – повідомила Лілія Гриневич.

Як підтвердив Євген Криницький, на сьогодні на складі в області вже є 60% нових необхідних підручників: для 1-х, 5-х, 10-х, 11-х класів. І до 15 серпня має надійти решта.

Цього року передбачено друк усієї лінійки підручників для 2-х (3 млн 856 тис. 245 примірників) і 11-х класів (6 млн 987 тис. 187) і друк окремих предметів для 5-х (298 тис. 179 примірників) і 6-х (1 млн 179 тис. 091 примірник) класів. Загалом 2019 року друкуватиметься 12 млн 320 тис. 802 примірники підручників для звичайних загальноосвітніх шкіл.

ПАРТИ ВЖЕ Є

Радниця глави Міносвіти Іванна Коберник розповіла, що батьки, чиї діти закінчили перший клас 2018-го, в переважній більшості позитивно ставляться до реформи – це попередні дані опитування урядового контактного центру. За її словами, навіть у групі «Батьки SOS» (група в Facebook, у якій батьки обговорюють шкільні проблеми), яка зазвичай дуже критична до шкільної системи, було кілька величезних обговорень із сотнями дуже позитивних коментарів саме про НУШ. Зокрема батьки писали, що їхні діти пережили перший рік у школі без стресу, вони стали впевненіші в собі, спокійніше спілкуються з дітьми та дорослими, люблять школу та навчання.

До речі, батьки, якщо ви хочете запитати про НУШ, поцікавитися думками батьків школярів із різних куточків країни або залишити свою скаргу, заходьте на сайт «Нової української школи». Також ви можете контролювати ситуацію з оснащенням нової школи в своєму місті, районі чи ОТГ, можете надсилати інформаційні запити на сайт НУШ. Там ви прочитаєте інструкцію, як правильно звернутися та яку інформацію вказати в листі.

Альона ГРЕБЕНЮК
"Гривна"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон