Владислав Мангер: Реформи медицини викликають багато питань, наше завдання – дати відповіді

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер взяв активну участь у семінарі «Основні завдання для лікарень на етапі підготовки до переходу на фінансування за результатами, які базуються на моделі діагностично-споріднених груп».

Своїм досвідом із херсонськими медиками ділився директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак, який вже встиг спробувати медичну реформу, адже Полтавську область було обрано пілотним регіоном для впровадження нововведень.

«Кілька областей в Україні – Львівська, Київська, Полтавська – вже спробували на собі медичну реформу. Це дуже самодостатні регіони, і вони за необхідності можуть підтримувати медиків із місцевих бюджетів. Херсонщина – дотаційний регіон, ми не можемо собі дозволити помилитися.

Проте ми й розуміємо, що умови треба виконувати. На 9 серпня буде скликано позачергову сесію Херсонської обласної ради, де депутати приймуть рішення про перетворення комунальних закладів охорони здоров'я – об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області у комунальні некомерційні підприємства (КНП).

Сьогодні ж я хочу, аби головні лікарі та голови райрад перейняли досвід колег, які вже йдуть новим шляхом, та розвіяли свої сумніви. Реформи завжди викликають багато питань, наше завдання – дати людям відповіді», – сказав присутнім Владислав Мангер.

Основне завдання даного пілотного проекту – виробити шляхи взаємодії між лікувальними закладами та Національною службою здоров'я України. Тут мова йде й про умови утримання хворих, звітність, комп'ютеризацію, перспективний план розвитку лікувальних закладів та інше.

«Дуже важливо, що доповідач звертає нашу увагу на те, що умови реформи (скорочення койко-місць, перехід до КНП тощо) не є обов'язково-примусовим. Головне – інше: зробити медзаклади ефективними в усіх аспектах. Але при цьому Департамент охорони здоров'я має в тому числі слідкувати за кількістю послуг, що користуються попитом. Наразі все це обговорюється й інформація дуже корисна», – поділилася враженнями головний лікар Херсонської міської лікарні ім.Е.Корабелеша Алла Малицька.

Загалом у семінарі взяли участь профільні чиновники, голови районних рад, заступники районних державних адміністрацій, голови міських рад, керівники закладів охорони здоров'я вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон