Корисний для Херсона досвід литовської Клайпеди

Які можливості відкриває для Херсона співпраця з портовими містами інших країн? Як використовує ці можливості та позитивний досвід цих міст Херсонська міська влада?

Щоб отримати відповіді на ці питання, кореспондент ІА «Херсонці» звернувся до члена правління Балтійсько-Чорноморського економічного форуму Сергія Орєхова (на фото справа: вручає, від імені Форуму, члену правління, віце-меру м.Клайпеда Артурасу Шульцас пам'ятну інсталяцію єднання Херсона та Клайпеди – ред.).

«Балтійсько-Чорноморський економічний форум, це майданчик на якому ініційовано досить багато міжнародних проектів, які ефективно реалізуються. Одним з таких став проект створення коридору ефективного співробітництва. Наші друзі та партнери з ряду країн вже визнали його як геополітично важливий.

При цьому, команда нашого форуму не обмежується констатацією старту того чи іншого проекту, а на відмінність від принципів діяльності багатьох подібних нашому майданчиків (Форумів – ред.), проводить постійну роботу по супроводженню та розвитку таких проектів. Крім литовського міста Клайпеда, яке є нашим базовим, братнім партнером та співорганізатором проведення Балтійсько-Чорноморського економічного форуму, наша команда ініціювала налагодження багатогранної співпраці організацій, підприємств та установ Херсона (Херсонщини) з їх колегами в місті Батумі (Грузія).

Аналогічний процес розпочато по налагодженню партнерських стосунків між організаціями, установами та підприємствами Херсона та польського міста Гдиня. Як наслідки цієї нашої роботи - закінчується відбудова партнерської мережі співробітництва між Херсонською державною морською академією, Литовською морською академією (м. Клайпеда), Батумською державною морською академією та Морським університетом м.Гдиня. До створення єдиного міжнародного логістичного центру в м.Херсон долучились морські порти Клайпеди, Гдині, Батумі (Міжнародний контейнерний термінал), торговельно-промислова палата Аджарії (м. Батумі).

При цьому, команда нашого Форуму, знаходячись у постійному контакті з нашими друзями та партнерами з Клайпеди, Гдині та Батумі інформує перших осіб та представників виконавчої та законодавчої влади Херсона про позитивний досвід розвитку в різних галузях зазначених міст, програмах які там приймаються та ефективно реалізуються. За багатьма критеріями наші міста мають подібні інфраструктурні можливості які, на превеликий жаль, використовуються в Херсоні не так як того варто.

Щоб не бути голослівним, 25 липня цього року міська рада Клайпеди затвердила основні напрямки діяльності міста на період до 2023 року. Цей дороговказ ми переклали з метою надання можливості аналізу та використання, в якості прикладу, Херсонською міською владою. В цьому документі наших друзів з Клайпеди багато корисного для Херсону, тим паче вартих для зваженого аналізу та практичного використання, враховуючи що по-перше, в Клайпеді прийняті програми звикли ефективно реалізовувати, а по-друге, деякі із зазначених в цьому документі плановий дій, на цей час в Херсоні роблять але з точністю до навпаки», - розповів Сергій Олексійович.

Редакція ІА «Херсонці» дає можливість нашим читачам ознайомитись з переданим нам Сергієм Орєховим перекладом прийнятих Клайпедською міською муніципальною радою затверджених пріоритетів муніципальної діяльності на 2019-2023 роки:

Протягом наступних чотирьох років муніципальні заходи будуть зосереджені на охорону навколишнього середовища, сталий розвиток міста і порту, сучасної міської інфраструктури, відродження Старого міста, розвитку системи освіти, якість і доступність медичних і соціальних послуг, культурної, спортивної та молодіжної політики.

В області навколишнього середовища планується розробити і реалізувати план управління якістю атмосферного повітря, розробити і впровадити план асфальтування для асфальтування не менше 10 км гравійних доріг, націлити на залісення найбільш забруднених територій, модернізувати парк громадського транспорту, надання додаткових знижок на квитки на громадський транспорт для соціально вразливих груп і т.і.

Реалізуючи пріоритет сталого розвитку міста і порту, планується посилити вплив муніципалітету на управління портом разом з адміністрацією Клайпедського державного морського порту і Клайпедською вільною економічною зоною. - Шілутес пл. Реконструкція, розширення проспекту Статібінін, будівництво Південного обходу, внутрішніх портів та ін.

Розвиток сучасної міської інфраструктури покликаний прискорити управління дворами багатоквартирних будинків, сприяти квартальному ремонту багатоквартирних будинків, удосконалювати систему зв'язку за рахунок збільшення пропускної спроможності вулиць і т.і.

З метою відродження Старого міста такі заходи, як реалізація програми управління спадщиною, звільнення від сплати податку на майно для юридичних осіб, які керують фасадами і дахами будівель Старого міста, управління вулицями Старого міста у відповідності з універсальними принципами проектування, реконструкція Ринкової площі, відновлення вежі і т.і.

Розвиток системи освіти спрямована на те, щоб обладнати 230 нових ясел в центральній і північній частині міста, побудувати нову школу в північній частині міста, відремонтувати не менше 5 шкільних будівель і не менше 6 дитячих садків, створити університетські класи в дитячих садах і школах, зниження плати за групу продовженого дня, збільшення фінансування літніх таборів і т.і.

Для підвищення якості та доступності медичних і соціальних послуг планується підготувати і реалізувати програму модернізації Клайпедської університетської лікарні, забезпечити відповідність двох медичних установ міста статусу поліклініки, розширити спектр послуг для дітей-інвалідів та соціальні послуги, обсяг денного догляду, догляд за дітьми за викликом, догляд за дитиною в умовах соціального ризику, а також створення групових і незалежних житлових будинків для дітей, які покидають дитячі будинки, і будівництво дитячого будинку в Мелнраге.

Розвиток культурної, спортивної та молодіжної політики направлено на адаптацію принаймні одного нетрадиційного простору до культури, реалізацію двох відкритих просторів для молоді, реалізацію Європейської програми молодіжного капіталу, організацію фестивалю Europiada, проведення гонок на парусних кораблях і відновлення культурних та спортивних заходів.

Реалізація пріоритету Прозоре та ефективне самоврядування покликане забезпечити реалізацію Клайпедської стратегії економічного розвитку, затвердити і реалізувати генеральний план міста, впровадити систему управління якістю в муніципалітеті, затвердити і впровадити нову структуру організації праці, поліпшити електронні послуги і т.і".

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон