Триває боротьба за «Білозерський»: 5 років судів і тиску

Ситуація довкола «Агрофірми радгосп «Білозерський» сміливо може стати основою для детективного серіалу із закрученим сюжетом...

Про це вже не раз писали центральні та місцеві ЗМІ.

Початок історії

На календарі 2014 рік. Тоді, за ініціативою громади Дніпровської сільської ради та загальних зборів трудового колективу агрофірми «Радгосп «Білозерський», сільські депутати одноголосно вирішили звільнити директора комунального підприємства Віктора Сілецького.

У чому причина? Справа в тому, що директор за рахунок коштів комунального підприємства вирощував фрукти та виноград на двох інших, приватних, господарствах– СТОВ «Енограй» і в подальшому – КП «Промжилбуд». Тобто кошти громади вимивались через дві фірми, де пан Сілецький був засновником.

І станом на 1 квітня 2014 року борг КП «Промжилбуд» перед агрофірмою складав понад 9 мільйонів гривень.

У цей період працівникам радгоспу платили заробітну плату нижче мінімального рівня, відправляли у відпустки без збереження зарплати, пояснюючи це складним фінансовим становищем підприємства. Усе вказувало на те, що керівництво хоче зробити агрофірму банкрутом.

Обуренатаким нахабством, громада Дніпровської сільради вимагала погасити борг перед комунальним підприємством. І перекрити воду СТОВ «Енограй», якою, до речі, приватна фірма користувалась без будь-яких договорів.

У відповідь спільники Сілецького на чолі з Максимом Литвиненком залучили спортсменів та бійцівських собак. І просто захопили насосну станцію, ще й зруйнували там дах і пошкодили інше майно радгоспу.

На захист комунального майна стали понад 300 працівників агрофірми. А от правоохоронні органи залишилися осторонь. І до цього часу в Білозерському відділенні поліції знаходиться ряд кримінальних проваджень, які вже понад 5 років ніби-то розслідуються.

Замість погашення боргу спільники Сілецького обрали інший шлях - підробили документи права власності на 2 насосні станції, які будувала агрофірма за власні, зароблені кошти....

Пристрасті розпалюються

Проте, припинення водопостачання все ж таки дало певний результат. І після укладання угоди, протягом кількох місяців, КП «Промжилбуд» сплатив «Білозерському» мільйон гривень боргу. На тому все.

Після народного бунту та звільнення Віктора Сілецького з посади, він, разом зі спільниками, викрав печатку комунального підприємства, всі бухгалтерські документи по господарським операціям зі СТОВ «Енограй» та КП «Промжилбуд» і ряд правовстановлюючих документів агрофірми.

А без підтверджуючих бухгалтерських документів неможливо стягнути борги через суд. Агрофірма подала ряд позовів за наявними копіями документів, проте суд програла. Бо потрібні оригінали.

А тим часом, спільники колишнього директора створили ряд документів, за якими ніби-то агрофірма заборгувала КП «Промжилбуд» понад 5 млн.грн. І тепер вже «Промжилбуд» почав судитись із радгоспом, ще й вимагав стягнути додатково інфляційні витрати та штрафні санкції на майже 5 мільйонів гривень.

Ухвалами Одеського апеляційного господарського суду витребували оригінали бухгалтерських документів, аби провести експертизу. Проте жодного разу в судовому засіданні їх так і не надали.

Увесь цей час нове керівництво радгоспу шукало будь-які документи, які підтверджували – «Білозерський» надавала послуги КП «Промжилбуд». І знайшло, і подало позов. І суд вирішив, що КП «Промжилбуд» має сплатити більше 13 мільйонів гривень боргу агрофірмі.

Боротьба за воду

З моменту, як замість Сінецького директором став обраний депутатами Віталій Шишенко, комунальним підприємством активно почали «цікавитись» правоохоронці. Так, наприклад, працівник УСБУ в Херсонській області Дмитро Сідей доклав значних зусиль для повернення колишнього директора до влади. Проте не вийшло.

Тоді, аби усунути нового директора з посади, прокурор Білозерського району Херсонської області Риженко спільно з Сідеєм відкривають кримінальне провадження - нібито працівникам агрофірми незаконно виплатили премії. І все це робилось без проведення будь-яких перевірок органами, які мають право перевіряти правильність нарахування та виплати заробітної плати.

Під час розслідування в офісі агрофірми вилучили сервер. І нічого протизаконного не знайшли. Але тиск правоохоронців на директора комунального підприємства та працівників не припинявся .

Ще одне кримінальне провадження з'явилось у травні 2015 року. Тоді УСБУ у Херсонській області дійшло висновку, що радгосп підробив документи, аби стати власником водонакопичувача, який знаходиться на території Широкобалківської сільської ради. Вилучати документи прийшов у неробочий час все той самий пан Сідей...

Крім того, прокурор Білозерського району Риженко подає позов до Господарського суду про визнання недійсним свідоцтва на право власності від агрофірми «Радгосп «Білозерський» на водонакопичувач.

Цікава деталь: цей об'єкт дуже важливий для роботи СТОВ «Енограй», і особисто для колишнього директора Сілецького. Бо без води не може бути мови про врожай.

Суд першої інстанції сільраду не підтримав, а в апеляції суд став на їх бік. І у жовтні 2015 року право власності на водонакопичувач за агрофірмою скасовується. І об'єкт відходить Широкобалківській сільській раді.

Керівництво «Білозерського» продовжує боротьбу у судах і у травні 2018 року поновлює своє право власності на водонакопичувач.

Проте у березні 2019 року знову його втрачає за рішенням Господарського суду Херсонської області. На даний момент рішення суду не набрало законної сили та оскаржується в апеляції.

Раз перевірка, два перевірка...

У лютому 2018 року управління СБУ в Херсонській області звертається листом до Південного офісу Держаудитслужби. І просить провести ревізію агрофірми «Радгосп «Білозерський». Що цікаво, жодних підстав для проведення перевірки в зверненні не вказано. Аудит комунального підприємства провели¬ - суттєвих порушень і зловживань з боку керівництва не виявлено.

Постає питання: чому кримінальні провадження, зареєстровані за ініціативи агрофірми, припадають пилом вже 5 рік, а справи проти фірми активно «розслідуються» ледь не за кілька днів?

Та й взагалі - звідки такий нездоровий інтерес правоохоронців саме до цього комунального підприємства? Можливо вся справа в тому, що під час керівництва агрофірмою Сілецьким благодійний фонд УСБУ в Херсонській області «Єдність» отримав від підприємства 680 тисяч гривень благодійної допомоги? А новий директор Шишенко виявився зовсім не «благодійником»?

І тоді, мабуть, певні особи вирішили піти іншим шляхом. І вже 20 червня 2019 року керівнику «Радгоспу «Білозерський» вручили підозру у нібито отриманні півмільйонного хабаря.

Після цих подій депутати Дніпровської сільради звернулись до вищих правоохоронних інстанцій з вимогою припинити тиск на директора та не дати рейдерам захопити підприємство.

Післямова

Агрофірма володіє понад 1000 га виноградників та більше 600 га садів, має власний цех первинного виноробства, виготовляє виноматеріали, коньячні, плодові спирти. Витрати на заробітну плату складають понад 70млн.грн. щорічно, в сезон збору врожаю на підприємстві працює близько 1500 осіб.

Підприємство щорічно сплачує до бюджету понад 40 мільйонів гривень податків. Тобто, на відміну від багатьох комунальних підприємств, активно розвивається та заробляє гроші для громади.

Але через нездоровий інтерес певних правоохоронців до діяльності підприємства, громада може лишитись без грошей, а люди – без роботи...

Сергій МЕЛЬНИК

Фото Олександр Голобородько

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон