Скільки заробляють та ким працюють ув'язнені області

Протягом 2013 року на контрагентських роботах були задіяні в середньому 159 засуджених.

До даних робіт залучають засуджених, що відбувають покарання на дільниці соціальної реабілітації(ДСР) – структурній дільниці установи, яка створюється поза межами охоронюваної зони установи, і туди переводяться засуджені, які довели адміністрації установи що вони стають на шлях виправлення, мають добру поведінку, гідне ставлення до праці, є прикладом для інших засуджених.

Рішення про застосування такої пільги відносно кожного засуджено приймається відповідною комісією установи.

Більшість контрагентських робіт на яких працюють засуджені мають сезонний характер, а саме: з січня по квітень місяці п.р. до даних робіт було в середньому залучено від 33 до 82 засуджених, з травня по вересень місяць п.р. від 189 до 220 осіб.

Так, 23 вересня начальником Північної виправної колонії №90 УДПтСУ в Херсонській області полковником внутрішньої служби Олексієм Луговським було організовано виїзд до фруктових садів агрофірми радгосп «Білозерський», де працюють 50 засуджених зазначеної установи, з метою перевірки умов праці засуджених.

Як зазначив агроном-садовод Сергій Ковальчук, засуджені дуже відповідально відносяться до роботи. Засуджені мають п'ятиденний графік роботи, з 8-ї години ранку до 5 години вечора, з перервою на обід. На місце роботи засуджених доставляють службовим автобусом ПВК№90 у супроводі співробітника установи. Вони займаються вирощуванням ранніх ягід таких, як малина та полуниця, а восени засуджені зайняті збором яблук та груш.

Окрім цього, на даний час виїжджають на контрагентські роботи з ДСР установ виконання покарань Херсонської області на наступні роботи: понад 90 осіб на роботи з прибирання сільгосппродукції на полях (морква, картопля, лук) та на прополювання грядок, близько 15 осіб працюють на птице фабриці різноробочими, понад 10 осіб займаються зборкою крапельного зрошування, понад 10 осіб будівельними роботами, а саме готують бетонні суміші та збирають контейнери для зберігання фруктів в зимовий період., понад 50 осіб зайнятті роботами у садах а/ф «Білозерський».

Розрахунки спеціалістів гарантують, якби всі засуджені могли відпрацьовувати мінімальну зарплату, то держава зменшила б фінансування закладів пенітенціарної системи. Головне завдання – забезпечення роботою засуджених.

Начальник Північної ВК№90 Олексій Луговський зазначив, що середня заробітна плата засуджених – 1300 грн.(при мінімальній по Україні – 1147 грн.). Поряд з цим, згідно зі ст.120 Кримінально-виконавчого кодексу України на особовий рахунок засуджених, які відбувають покарання у дільницях соціальної реабілітації виправних колоній, на особовий рахунок зараховується – 75% нарахованого їм місячного заробітку, оскільки ст.121 КВКУ передбачений порядок відрахувань із заробітку або іншого доходу засуджених.

Особи, які відбувають покарання у виправних колоніях, із нарахованого їм заробітку, пенсій та іншого доходу відшкодовують вартість харчування, одягу, взуття, білизни, комунально-побутових та інших наданих послуг. Відшкодування засудженими витрат на їхнє утримання провадиться після відрахування прибуткового податку i аліментів. Відрахування за виконавчими листами та іншими виконавчими документами провадяться після вищезазначених утримань, але не більше відсотка, який повинен бути зарахований на особистий рахунок засудженого.

Таким чином, із заробітної плати засуджених утримується вартість харчування, одягу, взуття, білизни та комунально-побутових послуг.

Засуджений Голуб Віктор, який працює у садах, розповів про те, що на нього вдома чекає дружина та троє неповнолітніх дітей. Тож робота йому вкрай необхідна, оскільки він щомісяця намагається передавати сім'ї зароблені кошти.

Прес-служба управління ДПтСУ в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон