Мангер відповів Супрун

Голова Херсонської обласної ради відповів на "гнівний пост" у соціальних мережах в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун:

Знайомтеся, це - Уляна Супрун, людина, яка, на думку українців, працює над знищенням охорони здоров'я в Україні. Так, саме знищенням, адже запропонована нею реформа - нежиттєздатна за межами обласних центрів.

Зараз пані Уляна жахнулася – адже, якщо ціла область виступить проти її реформи, інші області можуть взяти приклад із Херсонщини, а це знищить всі її задуми.

До слова, Уляна Супрун говорить неправду в своєму пості в кожному абзаці.

По-перше, позиція про те, що реформа повинна бути відкладена, є одноголосною позицією головних лікарів лікарень районного і обласного підпорядкування. Не «Мангер виступив проти», а всі до єдиного головні лікарі виступили проти. І зробили це вони тому, що перехід на «систему Супрун» означає втрату більшої частини районних лікарень області.

А ще її реформа просто не готова. Протягом півроку обласна рада намагалася отримати від міністерства подробиці з приводу реформи. У відповідь на кожне питання отримували - «Положення ще не підписала Супрун», «Цей наказ ще не узгодила Супрун», «Супрун ще не визначилася». Тобто у пані Уляни є час писати в Фейсбук, але немає часу затвердити вкрай важливі нормативні документи?

Економічні розрахунки показують, що після скасування субвенції та переходу на "реформу Супрун" мінімум половина лікарень повинні будуть закритися - у них не вистачить грошей навіть на заробітні плати лікарів.

Напевно, для Супрун нормально, коли до найближчої лікарні - 200 км. Для мешканців Херсонщини, які довірили обласній раді управління областю, - це НЕ НОРМАЛЬНО!

Обласна психіатрична лікарня порахувала, що реформа Супрун означає відпустити додому майже всіх небезпечних для оточуючих пацієнтів. Адже реформою не передбачено їхнє безперервне утримання, хворих потрібно буде виписувати відразу ж послу купірування найгостріших симптомів.

По-друге, одноголосну позицію лікарів підтримав департамент охорони здоров'я ОДА. Реформа не готова, її проведення не можливе з огляду на нинішню нормативну базу.

По-третє, позицію лікарів підтримала депутатська комісія. Потім підтримала Президія обласної ради. А в п'ятницю, сподіваюся, її підтримає і обласна рада. До слова, два заступники голови обласної державної адміністрації брали участь у засіданні Президії, і жоден із них не сказав ані слова...

Ні, це не «Мангер хоче позбавити Херсонську область охорони здоров'я», а лише обласна рада намагається перешкодити Уляні Супрун прямо перед своєю відставкою знищити усе те, що вдалося зберегти сьогодні.

Обласним депутатам не зрозуміло ось що. Максимум через 2 місяці у нас буде новий міністр, із новим баченням і новою реформою. Навіщо зараз починати якісь «недореформи», якщо у вересні нас чекає страхова медицина у поєднанні з системою Семашко? Який сенс руйнувати зараз усе, якщо запропонована реформа – нежива...

У нас є приклад міста Херсона: міські депутати вирішили почати реформу - і зараз, крім додаткових витрат міського бюджету, не отримали ніяких переваг. Більше того, міському бюджету постійно доводиться «перекривати» недофінансування з боку НСЗУ - інакше лікарі просто сиділи б без заробітної плати. Такої реформи хоче Уляна Супрун?

Обласний бюджет фізично не зможе утримувати всі лікарні.

Що ж стосується спроби лікаря спекулювати на смерті Катерини Гандзюк, то нехай пані Супрун якраз займеться перевіркою обставин того, як могла померти від вчасно виявленого тромбу пацієнтка в реанімації кращої клініки Києва. І як так вийшло, що аналізи за останні дні життя Катерини "випарувалися", через що не має змоги зараз зрозуміти, що ж відбулося насправді.

Пропоную Уляні Супрун замість емоційних постів у соціальних мережах краще відповісти на професійні питання щодо реформи, які постійно лунають від лікарів. Наприклад: пацієнтові психіатричної лікарні необхідно зробити коронарне шунтування, як це фінансувати? Пацієнту районної лікарні потрібно МРТ, яке є в обласній лікарні, - як це фінансувати?

На усе це з вуст пані Супрун звучить порожня відповідь: «Це буде врегульовано пізніше». А що людям робити зараз, до того часу, як наступить це «пізніше»?, - запитує голова Херсонської облради Владислав МАНГЕР.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон