Відродили озера в пісках на Херсонщині

У Олешківських пісках на Херсонщині відродили три пересохлих природних водойми. Озера Солоне, Дідове та Довге неподалік сіл Буркути та Виноградовебагато років являли собою лише вкриті комишевими заростями западини, які навіть прохолоди в спеку не дарували.

Аж ось ними зацікавилися активісти Українського товариства захисту птахів. Вони знайшли спонсора, який виділив грант на «реанімацію» озер. У Солоному, Дідовому та Довгому вичистили мул та сміття, навели лад на берегах.

Поступово в них зріс рівень води, з'явилися жаби та невеличкі карасики. Тепер сюди не тільки вчащають на відпочинок селяни та любителі рибалки, а й прилітають годуватися й відпочивати лиски та чаплі, інші види пернатих – у тому числі й рідкісних.

Надалі озера площею від шести до п'ятдесяти гектарів водного дзеркала планують розширяти, каже директор Національного природного парку «Олешківські піски» Андрій Непрокін. Адже води в пустелі зазвичай багато не буває.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон