На Херсонщині унікальна ділянка степу може увійти до Смарагдової мережі України

Науковці підтвердили, що под Гарбузи може увійти до Смарагдової мережі України.

У кінці червня под Гарбузи, що знаходиться неподалік села Степне Нижньосірогозького району, відвідали члени Української природоохоронної групи UNCG.

Останнім часом под Гарбузи перебуває в центрі уваги громадських активістів — вчителів та учнів Степненської школи, яких непокоїть майбутнє цієї унікальної ділянки степу.

Под Гарбузи

Вчителі школи Оксана Комарницька та Наталія Москаленко організували природоохоронні заходи по збереженню занесених у Червону книгу України Скіфського тюльпана і Рябчика малого, що ростуть на Гарбузах.

Рябчик малий

Таку інформацію, а також і фото та відео підтвердження цього факту вчителі Степненської школи надали доктору біологічних наук, професору Херсонського державного університету Іван Мойсієнку.

Іван Мойсієнко

28 червня Іван Мойсієнко разом з колегами — провідним науковцем, співробітником інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного Національної академії наук України (м. Київ), доктором біологічних наук Анною Кузенко, завідувачем лабораторії моніторингу і заповідного степу Біосферного заповідника Асканія-Нова, старшим науковим співробітником, кандидатом біологічних наук Віктором Шаповалом та активістом української природоохоронної групи з м. Миколаєва Віктором Скоробагатовим в рамках експедиції UNCG побували на поду Гарбузи.

Члени експедиції і вчителі Степненської школи

Про цю експедицію херсонський науковець Іван Мойсієнко пише на своїй сторінці у Facebook:

"Третій день експедиції UNCG — досліджували луки подів. Нагадаю, що за пропозицією України поди нещодавно були додані до Резолюції 4 Бернської конвенції. Відвідали 6 подів. Два з відвіданих подів вже додані до тіньового списку сайтів Смарагдової мережі: Чорна Долина та Зелений під".

Мойсієнко розповів, що науковці відвідали 4 нових поди з метою їх долучення до сайтів Смарагдової мережі.

"Нажаль три поди суттєво трансформовані, — зауважує професор. — Под біля села Любимо-Мар'ївки був "покращений" в радянські часи завозом сюди грунту при побудові каналів. Под біля села Подівка майже повністю розораний (причому оранка виглядає дуже свіжою). Под біля села Сокирки розораний на половину. Найкраще зберігся под Гарбузи біля села Степне (хоча він також має риси давньої трансформації на частині поду, але свіжих ознак трансформації не має)".


Цибуля Регеля

За словами Оксани Комарницької науковці здивувало видове різномаїття рослин, які зустрічаються на степненському поду.

Под Гарбузи вразив науковців видовим різномаїттям росилин

"На сьогодні на Гарбузах знайдено сім червонокнижних рослин: Тюльпан скіфський, Рябчик малий, Залізняк скіфський, Рястка Фішера, Цибуля Регеля, Пирій подовий і Болевалія сарматська, — зазначає вчителька. — Науковці нас запевнили, що дослідження рослинності поду Гарбузи буде продовжено. Таке рішенням стало для нас справжньої несподіванкою. Як і те, що под Гарбузи має всі підстави аби стати ботанічним заказником і бути включеним у мережу Емеральд (Смарагдову мережу України)".

За матеріалами Нижні Сірогози.City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон