Конструктивний діалог про розвиток НСЖУ відбувся в Херсоні

Сьогодні 17 вересня у прес-клубі газети «Новий день» відбулася зустріч журналістів, редакторів районних та міських видань – членів Національної спілки журналістів України зі своїм лідером - головою НСЖУ Олегом Наливайко.

Зустріч розпочалася зі слів Наливайка О.І. про те, що наразі НСЖУ проводить тиждень вшанування пам'яті тих колег, яких на жаль, вже з нами немає, зокрема 13 років минуло з дня смерті Г.Гонгадзе, запропонувавши присутнім вшанувати пам'ять про колег хвилиною мовчання... І це було останнє мовчання на цікавій, а часом дуже гострій зустрічі.

Спочатку Олег Наливайко виніс на обговорення два важливих питання: напрямок роздержавлення ЗМІ та стосунки з Укрпоштою стосовно тарифів на періодичні видання, а також пообіцяв розповісти про останні світові новини (Форум видавців у Бангкоку, конференція міжнародної федерації журналістів в Дубліні і т. ін.)

Стосовно роздержавлення ЗМІ Олег Наливайко детально розповів, яка позиція Спілки у цьому процесі. Зі слів Олега Ігоровича, у 2005р. влада прийняла добровільне рішення провести роздержавлення комунальних і державних ЗМІ, це пов'язано з тим, що аналогів подібної системи ніде в Європі немає, тож Президент України В.Ф.Янукович дав доручення Державному комітету з питань телебачення та радіомовлення за участю Національної спілки журналістів України підготувати законопроект по роздержавленню і внести його на розгляд у парламенті. НСЖУ дуже активно взялася за цю роботу, але «...коли ми побачили цей законопроект Держкомтелерадіо - ми жахнулися, він настільки був вбивчим для усієї нашої галузі, що ми не могли на це піти. І тоді почалася вже наша робота. Що ж стосується Держкомтелерадіо, то треба віддати їм належне, - вони підтримали всі наші ключові пропозиції і є партнером на сьогодні».

Далі Наливайко О.І. озвучив декілька ключових позицій по самому законопроекту і де НСЖУ бачить свою підтримку. Саме головне, на його думку, що у всіх проектах не підтримуються позиції європейських експертів, які пропонували оголосити якийсь день, наприклад 1 січня 2014 року і всі державні комунальні видання з того моменту стають роздержавленими - одноденно. Це неправильно, неможливо, і у НСЖУ не готові до цього, тому передбачається пілотний проект, де пропонується 2 роки пілотних та 1 рік саме процесу роздержавлення. Для видань, які будуть працювати в пілотному режимі передбачається державна підтримка в розмірі витрат, які йдуть на папір і друк.

Також НСЖУ на сьогодні має пропозиції від європейських структур, від ОБСЄ на грантову підтримку для створення центру навчання, де будуть задіяні польські, словацькі колеги, організувати центр навчання всіх журналістів і менеджерів цих видань, також доцільно створити юридичну службу, яка буде працювати для всіх видань. Також створення «ньюс-рума» в Києві, який буде централізовано працювати на ці видання. Ще на грантові гроші буде створено рекламне агентство, єдиним завданням якого буде заробляння грошей для працівників проекту, які ведуть пілот. На сьогодні є проекти, які не беруть грошей у держави, безумовно, такі проекти підуть на роздержавлення. Була зустріч представників НСЖУ з Прем'єр-міністром, і з Президентом, вони розуміють, наскільки буде складно та важливо ввести пілотний законопроект, тому буде підтримка центральної виконавчої влади Держтелерадіо, адже сьогодні існують такі райони, яким без державної підтримки не вижити.

Зі слів О.Наливайка існує ще одна досить вагома проблема так звана «Тиха приватизація», це явище сьогодення, але ніби екскурс в 90-ті роки, коли провладні структури мають змогу купляти ЗМІ та таким чином створювати необхідну їм інформацію та маніпулювати думкою читача. Також на сьогодні не поодинокі випадки, коли на сесіях міських і райрад відбуваються ситуації, де переводиться майно з балансу редакцій на баланс громади, що не передбачає співпраці редакції з владою, тому закон про роздержавлення треба приймати, бо іншого виходу немає.

Що стосується співпраці НСЖУ та Укрпошти Наливайко О.І. спростував будь-які закиди періодичних видань стосовно війни між членами спілки та партнерами Укрпошти, хоча відзначив, що деякі неприємні моменти існують, наприклад, цитую: «Ми не можемо, ми погодитись з тим, що на поштові відділення приходить певна газета, і працівники пошти отримують преміальні за її розповсюдження, тому ми одразу відреагували, звернувшись в антимонопольний комітет, і подібна практика була припинена. Також нас обурив наказ, який проходить у Міністерстві юстиції про підвищення тарифів на 50% за місяць до передплатної компанії, це повинно обговорюватися ще у травні, тобто ми втрачаємо певну кількість передплатників...». Так, на нещодавній зустрічі з керівництвом Укрпошти було вирішено деякі нагальні питання стосовно тарифів та накладів передплати на періодичні видання тощо.

Наприклад, у 2012 році 16 мільйонів 969 тисяч всього передплачено періодичних видань, це 96, 54% рік до року, тобто НСЖУ втратила протягом року по передплаті 3,5%. Місцеві видання втратили 4,5 % рік до року. Тенденція така, що падають наклади національних видань, більш-менш тримаються регіональні видання. Це загальносвітова тенденція на друковані видання та реалії часу, тож треба розробляти сайти та Інтернет - ЗМІ.

І тут вже присутні в залі журналісти поцікавилися у голови НСЖУ, чи будуть читатися друковані видання згодом, чи націлюватися на Інтернет - видання в пріоритеті, можливо, треба щоб комунальні газети плавно переходили в Інтернет? Також херсонських журналістів цікавило, чи готова на сьогодні НСЖУ допомагати та рахуватися з журналістами Інтернет - видань?

Наливайко О.І. заспокоїв присутніх, сказавши, що одним із 48 пунктів Закону про роздержавлення є створення для всіх учасників пілотного проекту так званого «Конструктора сайтів» з єдиною керованою банерною системою, яким буде безкоштовно передано технології навчання в кожну з районних газет, також рекламне агентство, яке буде працювати в Києві, збирати гроші, продавати з одного центра в банерну рекламу, перераховуючи гроші виданням крім прибутків від реклами, тому згодом у учасників пілотного проекту сайти будуть найкращими.

Наприкінці зустрічі член НСЖУ Валерій Горобець закликав присутніх у залі ще раз переглянути етичні вимоги до журналістів, і висловив своє сподівання на професійність та фаховість сьогоднішніх працівників у цій галузі. Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко запевнив, що й надалі буде прийматися молодь у лави журналістів та всіляко підтримуватимуться ветерани журналістики, обдаровані школярі та студенти.

На сьогодні працює сайт Журналістів України, також НСЖУ проводяться спеціалізовані навчання на тему медицини, є школа аграрної журналістики, журналісти з правової тематики, фінансової, є ідея створення освітньої журналістики. Також є медіа-юристи і кошти для надання виданням різносторонньої допомоги, тож закликав звертатися за будь-якої потреби.

У підсумку сьогоднішньої зустрічі можна впевнено сказати, що конструктивний діалог відбувся, і сторони почули про проблеми та досягнення одне одного, і що «верхи» почули «низи», а це-найголовніше, адже тільки спільною працею та спільними зусиллями можна створювати якісний інформаційний продукт.

Марина Cакура

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон