На Херсонщині допоможуть постраждалим від підтоплення

Підтоплення великого селища Нова Маячка в Олешківському районі Херсонщини, де ґрунтові води пошкодили 69 житлових будинків,понад 200 господарських споруд, дитячий садок і частково чи повністю знищили врожай на 126 присадибних ділянках та полях, визнали надзвичайною ситуацією місцевого значення.

А обласна рада виділила з бюджету два мільйони гривень на матеріальну допомогу мешканцям селища. Зі скарбнички Олешківського району на ліквідацію наслідків катаклізму асигнували ще чотириста тисяч гривень.

Ще б пак: для відведення ґрунтових вод довелося збудувати тимчасовий трубопровід завдовжки 3,5 кілометра, а також відрядити сотню військовослужбовців з частини ЗСУ, дислокованої під Мелітополем.

До того ж важко виявилося об'єктивно визначити збитки, завдані постраждалим, через охочих нажитися на біді.

«У Новій Маячці задосить напіврозвалених старих будинків, які мешканці викуповували за безцінь через можливість використовувати «прирізані» до цієї нерухомості городи. Тепер дехто показує на руїни і плаче — от, мовляв, що підтоплення наробило. А поруч стоїть цілісінька хата, де господар живе. Так само непросто із компенсацією через втрату посівів — у більшості проблеми з оформленням земельних ділянок.

А коли майнові права не підтверджені, надавати компенсацію закон не дозволяє. Тому й запропонували асигнувати кошти не на відшкодування, а на матеріальну допомогу. Її розподілятиме селищна рада — там краще відомо, як уникнути маніпуляцій та визначити, хто насправді потерпає через підтоплення, а хто лише вдає», — зазначив голова обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан у бесіді з нашим власкором.

"Голос України"

Фото: pik.ua

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон