Архітектурні перлини Херсона: Центральне училище

Будівля в якій розташована кондитерська фабрика будувалася в 1914-1915 роках для нового центрального училища.Вона незвичайна в архітектурному вирішенні, стиль можна визначити як національний неоромантизм.

За основу був прийнятий образ терема. Фасад що виходив на вул. Базарну (нині вул. Перекопська), приховував за собою строгий двоповерховий навчальний корпус. В огорожі училища розташовувалися майстерні та котельня.

Перша світова війна й наступна революція порушили хід подій. В умовах зміни влади та економічної кризи виникла ідея об'єднання навчальних баз провідних училищ міста в одному навчальному закладі широкого профілю.

19 липня 1918 року в будівлі центрального училища було відкрито політехнічний інститут. Урочисті збори з приводу його відкриття відбулися 3 листопада 1918 року в Міській аудиторії, однак загострення політичного стану не дозволило проводити заняття.

Тільки в наступному році, 25 червня почалися заняття на сільськогосподарському факультеті, а 10 липня 1919 року було відкрито прийняття заяв на три нових факультети: механічний, технологічний та інженерно-будівельний. Через війну та економічну кризу інститут довелося закрити.

Пізніше його факультети були перетворені в самостійні навчальні заклади, а головний корпус, зазнавши ряд перебудов, був зайнятий в 1928 році кондитерською фабрикою ім. П. Л. Войкова. В даний час це акціонерне товариство закритого типу «Херсонська кондитерська фабрика».

АгооВ Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон