Херсонське маля пацюк атакував

Вразити рідних та друзів своєю оригінальністю, завівши незвичайну тваринку – це у нас модно. От тільки «тваринка» часом має досить гострі ікла та кігті.

І коли від них випадково чи не випадково страждає людина, господарів починають мучити не дуже приємні роздуми: бува, не стане укус екзотичного звірятка причиною якоїсь страшної недуги?

У Херсоні, приміром, родина завела собі домашнього улюбленця – пацюка. А той днями підібрався до семимісячної дитини, і ні з того ні з сього вкусив хлопчика до крові за ручку. Наполохані батьки маляти звернулися до медиків, і ті обробили рану. Однак що може бути далі? Адже гризуни – рознощики таких хвороб, як туляремія та лептоспіроз. То чи не спровокує укус зараження дитини?

— Якщо пацюк придбаний у магазині, і утримується вдома, не контактуючи з іншими тваринами, він не може бути носієм збудників сказу чи лептоспірозу. Тож потреби у негайній шпиталізації дитини або її щепленні справді немає, — зазначив заступник головного лікаря міської клінічної лікарні імені Тропіних Євген Миронов.

– Однак батькам одразу заспокоюватися не варто: адже ранка від укусу може супроводжуватися запаленням. Тож протягом одного-двох днів дитину все ж треба показати лікарю-хірургу. Загалом, до травмопункту при нашій лікарні не так часто, але регулярно навідуються пацієнти з укусами гризунів. І тут усе вкрай індивідуально. Насамперед, треба встановити, де саме це сталося: у центрі міста, чи на околиці, де той же пацюк чи миша могли контактувати з іншими тваринами – у тому числі носіями різноманітних хвороб.

За словами ветеринарів, не завадить встановити спостереження і за самим домашнім улюбленцем. Якщо він і далі виявляє неприродну й немотивовану агресивність, чи навпаки, ховається по темних кутках, постійно відмовляючись від їжі – то вже привід для тривоги.

І це стосується не тільки пацюків чи хом'яків, а й інших звірят, яких тримають родини – єнотоподібних собак, лисиць, тхорів чи навіть їжачків. Вони всі, звичайно, милі та симпатичні, але елементарної обережності у «співжиття» з ними ще ніхто не відміняв.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон