Про головний хліб Півдня

Рясні дощі й зливи, що прошуміли над Україною на початку червня, «перенесли» жнивну кампанію де на тиждень, а де й на довше.Тому говорити про те, що житниця Європи розпочала масові жнива, поки що зарано, хоча в багатьох господарствах півдня країни комбайни вже «пробують на зуб» хліб нового врожаю.

Яким він буде, сьогорічний ужинок, не знають навіть переконані оптимісти із Міністерства аграрної політики і продовольства України, котрі ще в травні заявили, що поточного року, за сприятливих погодних умов, у державі за всю її історію очікується рекордний урожай зернових - на рівні 70,8 млн тонн, проти 70,1 млн тонн минулого. У відомстві кажуть одне, а в народі інше: не той урожай, що в полі...

А в полі - неспокійно. З одного боку, рясні опади (а їх подекуди випала навіть тримісячна норма!) сприятливо позначилися на посівах кукурудзи і соняшнику, чого не скажеш про фітосанітарний стан ранніх зернових.

За даними облсільгосппроду, нині врожай ранніх зернових на Херсонщині належить зібрати з площі 677 тис. га, що на 30 тис. га більше, ніж торік. Головний хліб Півдня - озима пшениця - займає в області 477 тис. га. Через складні погодні умови жнива затримуються. Не виключено, що збіжжя з частини площ доведеться збирати роздільним способом.

За матеріалами Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон