У Херсоні плюндрують історичну спадщину?

Історики та краєзнавці б'ють на сполох. На їхню думку, у Херсоні під приводом ремонту плюндрують одну з найстаріших будівель міста – дім,де під час будівництва фортеці, з 1792 по 1794 роки мешкав видатний полководець Олександр Суворов. Те, що там відбувається, не на жарт обурює експертів.

"Аутентичні інтер'єри будинку не збереглися. Проте зараз невідомо куди поділися ще й опорна металева колонна дев'ятнадцятого сторіччя, а також чавунна балюстрада на другому поверсі. При цьому жодного дозволу на проведення робіт із їх демонтажем ми не надавали. Власне, за ним ніхто й не звертався, та проектної документації ми також не бачили", — обурюється начальник Інспекції з охорони пам'яток історії та культури Херсонщини Іван Солоницький.

– Службу державного архітектурно-будівельного контролю просимо призупинити будь-які роботи на об'єкті. Будемо також звертатися до обласної прокуратури, аби тому, що відбувається, надали правову оцінку. Та визначити винуватця складно: адже будинок на вулиці Суворова належить одразу кільком власникам. І хто з них ініціював сумнівний ремонт, ще треба з'ясувати".

Даних про особняк у центрі Херсона збереглося не так багато. Коли точно його звели – невідомо. Першим його власником називають прем'єр-майора Єкатеринославського гренадерського полку Михайла Гаріна. Але жив тут не тільки Олександр Суворов. А ще й племінник засновника Херсона Григорія Потьомкіна – його племінник та найближчий сподвижник Олександр Самойлов.

Потім тут розміщувалися службові квартири губернатора та віце-губернатора, типографія, міський архів, за радянських часів – ТСОАВІАХІМ та навчальний корпус державного педагогічного інституту. Вже за новітньої української історії патріоти Херсона виступали за передачу будинку під музей Суворова, та можновладці розпорядилися інакше – пустили «смачну» нерухомість у центрі міста під приватизацію, перетворивши її на таку собі «воронячу слобідку» з магазинів та офісів. От тепер ми й пожинаємо плоди, точнісінько за прислів'ям про сім няньок, у яких дитя може без ока залишитися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон