Автостанції Херсонщини суд захистив

Українські автостанції — також і ті, які належать ТзОВ «Херсонавтотранс», надають свої послуги незалежно від атестації.

Поспішили з висновками

«Голос України» вже писав про серію резонансних перевірок на Херсонщині. За їхніми результатами Державна служба України з безпеки на транспорті («Укртрансбезпека») своїм наказом № 481 ще від 25 травня 2018 року анулювала атестації цілої низки автостанцій регіону, належних, у тому числі товариству з обмеженою відповідальністю «Херсонавтотранс». Трудовий колектив фірми-власника понад двох десятків таких об'єктів, м'яко кажучи, здивували дії учасників перевірки. І він з її висновками категорично не погодився.

Причому не тільки тому, що ТзОВ «Херсонавтотранс» вкладає чималі гроші та зусилля, аби зробити свої автостанції комфортними та безпечними — облаштовує кімнати відпочинку для водіїв та пасажирів, каси (зокрема й для осіб з обмеженими можливостями), туалети, пандуси тощо. Насамперед, сама «додаткова перевірка» виявилася не тільки неправомірною, а ще й незаконною! І це не особиста думка підприємців, а офіційна позиція Державної регуляторної служби України. Яка визначила тут наявність певної соціально небезпечної правової колізії.

Нагадали про закон

Зокрема, голова ДРСУ Ксенія Ляпіна у своєму листі зазначила: «В ході перевірки з'ясовано, що Законом України «Про автомобільний транспорт» Державна служба з безпеки на транспорті не уповноважена здійснювати державний нагляд/контроль за додержанням законодавства автостанціями. Разом з тим Порядком регулювання діяльності автостанцій, затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.09.2010 р. № 700, передбачене здійснення обстеження автостанцій... Державною регуляторною службою України прийнято рішення № 12 про необхідність усунення Міністерством інфраструктури України порушення принципів державної регуляторної політики. Невідповідність зазначеного порядку створює передумови для системного порушення «Укртрансбезпекою» закону щодо здійснення державного нагляду (контролю) та порушує права власності автостанцій. Що, в свою чергу, заважає повноцінній роботі автостанцій та може призвести до соціальної напруги».

Утім, у правовій державі жодні «порядки» та відомчі інструкції не можуть бути вище закону — адже вони є всього-на-всього підзаконними актами. Тому однозначною була і ухвала Херсонського окружного адміністративного суду у справі № 2140/1421/18 за позовом «Херсонавтотрансу» до «Укртрансбезпеки», яку виніс головуючий Віктор Попов.

Атестація — вже в минулому

Вердикт суду першої інстанції залишив у силі своїм рішенням від 29 січня цього року і П'ятий апеляційний адміністративний суд. Відповідно, воно набрало законної сили, і тепер його треба не обговорювати, а виконувати. В тому числі, й «Укртрансбезпеці». Є і додатковий аргумент з цього приводу: наявність свідоцтва про атестацію автостанцій після внесення змін до вітчизняного законодавства вже не є для них обов'язковою.

Відтак, українські автостанції — також і ті, які належать ТзОВ «Херсонавтотранс», надають свої послуги незалежно від атестації. А рішення про розмір автостанційного збору, відкриття чи закриття АС визначається тільки власником автостанції.

Тож для водіїв автобусів та пасажирів, котрі користуються послугами автостанцій «Херсонавтотрансу», ціна квитків (у неї входить і згаданий збір) не зміниться, стверджують на підприємстві. Самі ж автостанції у Високопільскому, Верхньорогачицькому, Великоолександрівському, Горностаївському, Іванівському, Каланчацькому, Новотроїцькому, Нижньосірогозькому, Нововоронцовському, Олешківському, Скадовському, Чаплинському районах області працюють і надалі працюватимуть у звичному режимі.

Цитата

«Як Закон України «Про автомобільний транспорт», так і Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту... не містять серед переліку повноважень відповідача («Укртрансбезпеки». — Авт.) здійснення «додаткового обстеження» на предмет відповідності класу атестації автостанції та анулювання свідоцтв про атестацію автостанцій. Таким чином, позовні вимоги підлягають повному задоволенню, оскільки відповідач при винесенні наказу № 481,... вийшов за межі своїх повноважень, діяв у спосіб, не передбачений законом».

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон