У ХДУ презентували книжку з лінгводидактики

29 травня в конференц-залі Наукової бібліотеки Херсонського державного університету презентовано книжку професора Сергія Омельчука«Сучасна українська лінгводидактика: норми в термінології і мовна практика фахівців», видану у Видавничому домі «Києво-Могилянська академія» (Київ).

На презентації були присутні вчені-дидакти, лінгводидакти, мовознавці ХДУ, викладачі кафедр філологічного, методичного та педагогічного спрямування, аспіранти, докторанти, працівники Наукової бібліотеки, музею університету, а також вчені-колеги з Миколаївського національного університету імені В.Сухомлинського, учителі-словесники херсонських шкіл.

Як розповів автор, у монографії визначено тенденції в розвиткові української лінгводидактики початку ХХІ ст., проаналізовано лінгводидактичну термінологію з лексико-семантичного, граматичного і стилістичного поглядів, узагальнено мовні традиції й дотримання літературних норм у сучасній фаховій термінології, описано типові порушення, властиві науковому текстові лінгводидактичного спрямування, й запропоновано нормативні відповідники, а також схарактеризовано мовне оформлення сертифікаційних робіт з української мови у форматі ЗНО.

У своєму виступі професор Марія Пентилюк наголосила на тому, що монографія Сергія Омельчука є першим комплексним і системним дослідженням у царині впорядкування і стандартизації лінгводидактичної термінології, матеріал книжки стане надзвичайно корисним у практичній діяльності вченого-лінгводидакта і вчителя-словесника.

Директор Наукової бібліотеки Нателла Арустамова звернула увагу присутніх на творчий доробок Сергія Омельчука, який був представлений на виставці, це монографії, підручники, посібники, робочі зошити, навчальні програми тощо. Також Нателла Арустамова наголосила на широкій географії переглядів праць Сергія Омельчука, розміщених в інституційному депозитарії, - Україна, Польща, Аргентина, Угорщина, Білорусь, Німеччина.

Презентації книги Сергія Омельчука «Сучасна українська лінгводидактика: норми в термінології і мовна практика фахівців» відбудуться найближчим часом у Києві – у Державній науково-педагогічній бібліотеці імені В. Сухомлинського НАПН України й Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Проректор з наукової роботи ХДУ професор Сергій Омельчук

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон