І на відпочинок у херсонців алергія буває

Щойно стартували канікули, і турботливі матусі та бабусі поспішають вивезти малечу на природу – у село, на дачу або в приміський табір.

Але оздоровлення для хлопців та дівчат може супроводжуватися...проблемами зі здоров'ям через хворобливу реакцію на укуси різноманітних комах. Місця таких укусів неймовірно чухаються, червоніють та набрякають, у дітей піднімається температура. Тож спокійний відпочинок перетворюється на суцільний головний біль та нервування. І як, зрештою, зарадити, якщо до лікарні далеко, а допомоги син чи донька потребує вже зараз?

— Місця укусів комарів чи мух можна обробити репелентом – спреєм и гелем. Якщо ж такого засобу напохваті немає, згодиться розчин харчової соди, або навіть звичайнісінька картопля. Овоч можна розрізати, й прикласти до враженої ділянки шкіри. Крохмаль, що є в «другому хлібі», зніме подразнення, полегшивши стан дитини, — дає слушну пораду головний експерт з питань дитячої алергії Департаменту охорони здоров'я Херсонської облдержадміністрації Елла Туриця.

– Звичайно, найефективнішим у таких випадках є використання антигістамінних (протиалергійних) ліків. Але вони призначаються індивідуально, з урахуванням віку пацієнта. Тому без звертання до лікаря однаково не обійтися. Надто, якщо у хворого – гостра реакція на укуси комах, аж до анафілактичного шоку. У подібних ситуаціях потрібен ін'єктор із сильнодіючим препаратом, однак без рецепту його не купити.

Загалом, хворобливої реакції на укуси комах легше уникнути, ніж потім боротися з їх наслідками. Адже профілактику ніхто не відміняв. А захистити дитину від цих наслідків нескладно: перед виходом на прогулянку обробити відкриті ділянки шкіри репелентом,забезпечити закритим взуттям (адже на бджолу чи осу і наступити в траві можна).

І попередити принагідно, від яких саме крилатих створінь краще триматися осторонь, показавши їх наочно. Тоді, либонь, своєрідної «алергії на відпочинок» і не виникне?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон