На Херсонщині відбулись змагання з пішохідного туризму

Протягом чотирьох днів, з 16 по 19 травня у Новій Тягинці Білозерського району, юні туристиз Білозерського, Великолепетиського, Верхньорогачицького, Генічеського, Голопристанського, Нижньосірогозького, Нововоронцовського, Новотроїцького, Олешківського, Чаплинського районів, Хрестівської ОТГ Чаплинського району, міста Херсона та команди комунального закладу "Центр туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді" Херсонської обласної ради приймали участь у ІІ етапі Чемпіонату України серед юнаків з пішохідного туризму в Херсонській області.

В Чемпіонаті Херсонської області з пішохідного туризму перемогу вибороли першопокровчани.

"В день заїзду, 16 травня, ми займалися облаштуванням табору, — розповідає тренер першопокровської команди Юрій Сидоренко. — Адже під час туристичних змагань налагоджений побут — важлива складова змагального процесу. Якщо створено нормальні умови для відпочинку і налагоджено харчування — це не відволікає від змагального процесу. Також у перший день провели організаційні збори для представників команд і провели жеребкування".

Тренер розповів, що до складу команди увійшли діти різного віку. Це десятикласники Владислав Токар і Марина Лі, учень 9 класу Володимир Нестерюк, 7 класу — Маргарита Рагімова і Кіріл Здоровець, 5 класу — Данило Сидоренко та двоє запасних учасників — учениця 8 класу — Вікторія Гурчик та 6 класу — Софія Хакімова.

В перший змагальний день команди вийшли на дистанцію "Зв'язки", на другий — на дистанцію "Крос-похід", на третій — "Командну смугу перешкод".

"У "Зв'язках" потрібно було показати злагодженість дій двох учасників, — ділиться Юрій Сидоренко. – А ось "Крос-похід" — це довга дистанція, яка передбачає проходження певного маршруту всією командою з виконанням спеціальних завдань, які встановили на природних перешкодах".

До речі, маршрут проходить з орієнтуванням по мапі або задається іншим способом (за описом, азимутально, маркуванням та інше).

"Смуга перешкод" — це коротка дистанція, насичена технічними етапами, які також встановлені на природних перешкодах. За умовами змагань також може включати виконання спеціальних завдань.

Стосовно створення побутових умов для відпочинку і дозвілля команди більш детально розповіла другий тренер команди — Олександра Сидоренко.

"Всі команди отаборилися на мальовничому березі Дніпра з прекрасним піщаним пляжем, — зауважує Олександра Сергіївна. — А зважаючи, що в дні проведення змагань, стояла спекотна погода, знайшлися охочі скупалися в річці. Свій туристичний табір ми впорядкували за усіма правила. Особливу увагу приділили облаштуванню місця, де зазвичай збирається вся команда — довкола костра. До речі, дрова для вогнища ми заготовила ще вдома, аби не нищити зелені насадження".

Ще тренерка розповідала, що за всіма правилами походного життя облаштували невеликий льох для зберігання продуктів та куточок гігієни з походним умивальником.

"Вперше до складу команди ми включили кухаря, — ділиться з Нижні Сірогози.City Олександра Сидоренко. — Учениця 8 класу Альона Павліченко прекрасно впоралися з цими обов'язками. Навіть борщ для нас в походних умовах приготувала. До речі, раніше їй не доводилося готувати цю страву. Проте Альона знайшла вихід з ситуації. Вона консультувалася по телефону зі мною та з бабусею, як правильно приготувати цю популярну українську страву. І в неї все вийшло на відмінно! Про це їй сказали всі члени нашої команди смакуючи гарячий борщик".

Стосовно результатів ІІ етапу Чемпіонату України серед юнаків з пішохідного туризму в Херсонській області варто зауважити, що вперше за кілька останніх років перше місце посіла сільська команда — і це — туристи Першопокровської школи.

Їм поступилися знані туристи — команда комунального закладу "Центр туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді" Херсонської обласної ради, яка посіла другу сходинку та команда туристів міста Херсона — вони на третьому місці.

Першопокровчани в Чемпіонаті здобули, як кажуть спортсмени "чисту" перемогу — вони стали першими з усіх трьох видів змагань.

Двох членів першопокровської команди — Владислава Токаря і Володимира Нестерюка включили до складу обласної збірної з туризму. Влітку ця команда представлятиме Херсонщину у ІІІ етапі Чемпіонату України серед юнаків з пішохідного туризму.

Нижні Сірогози.City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон