Як на Херсонщині стареньких дурять

Більше місяця ціла компанія нахабних шахраїв водила за носа та по частинах видурювала гроші у старенького з Нововоронцовки на Херсонщині.

Ще в жовтні минулого року 75-річний дідусь побачив на «5 каналі» рекламу якогось диво-препарату від простатиту. Ця хвороба його давно допікала, тож пенсіонер не пошкодував кревних 4,8 тисячі гривень за бажану «панацею».

Коли він сплатив названу суму, препарат замовнику справді надіслали, але він виявився не ліками, а звичайними біодобавками невідомого походження та ефективності. Але це був тільки початок. Далі почалася справжня психологічна обробка одинокої людини похилого віку.

З кінця квітня, і в травні, дідусеві почергово дзвонили невідомі чоловіки та жінки. Котрі представлялися то київськими правозахисниками, то податківцями, то службовцями «Ощадбанку».

І розповідали довірливому співбесіднику, що продавці ліків від простатиту були аферистами, їх поліція викрила, а тепер замовнику тої сумнівної продукції належить немала компенсація моральної шкоди та матеріальних збитків. Отримає ці гроші він, мовляв, дуже швидко – але не раніше, ніж сам сплатить якийсь «страховий внесок» на картковий рахунок у банку.

Дослухаючись солодкоголосих і дуже вже переконливих «Катерину Андріївну» та «Олену Володимирівну», пенсіонер слухняно переказав за наданими реквізитами 4,8 тисячі гривень. Та виявилося, що їх недостатньо, і треба доплатити ще 10,8 тисяч гривень, А потім – ще стільки ж. І пенсіонер справно платив: його не здивувало навіть те, що дзвінки від різних нібито посадовців надходили з одного й того ж номера мобільного телефону.

Пенсія в нього невелика, тож заощаджень на «страхові внески» не вистачило – ще 15 тисяч гривень дідусь позичив у знайомих. Лише коли з нього викачали понад тридцять тисяч гривень, а омріяної компенсації селянин так і не дочекався, він хоч із великим запізненням, та нарешті зрозумів, що гроші з нього просто видурювали. І звернувся до правоохоронців.

Нині у Нововоронцовському відділенні Національної поліції встановлюють, кому належали банківські рахунки, куди пенсіонер пересилав «внески». І намагаються встановити особи вигадливих злочинців. Однак номери їхніх мобільних телефонів уже відключені. А карткові рахунки можуть відкриватися і на підставних осіб – приміром, на вуличних волоцюг, котрі надали свої паспорти організаторам афери за скромну разову винагороду.

Таких випадків нині скільки завгодно, і українцям час уже вчитися на чужих помилках, а не робити свої власні. Виходячи при цьому з дуже простих міркувань: «безкоштовний сир», чи то пак подарунки або компенсація збитків без відповідної угоди чи судової ухвали, може бути тільки в мишоловці.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон