На херсонській сцені українська класика з грузинським характером

Святкують місцеві (і не лише) театрали – у Херсоні стартував 21-ий міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії».

І розпочався він одразу з міжнародного проекту. Свою творчість показали актори Месхетинського професійного драматичного театру з Грузії. А представили на розсуд глядачів українську класику – «Украдене щастя» Івана Франка.

Режисером постановки виступив Лінас Зайкаускас з Литви. На сцені – мінімум декорацій, із музики – гавкіт собак та українська народна пісня, яку гостям з Грузії допомагали виконувати вокалісти херсонського драмтеатру.

Ганна заміжня за Миколою, але не кохає його. А кохає Михайла, якого кілька років вважала загиблим. Боротьба любові з обов'язком. Незрозумілість почуттів, які за кілька секунд можуть зі сліпої пристрасті перейти у страх.

Та чи справді це кохання, а не величезне бажання помсти? Історія, якій вже більше століття, не перестала бути менш трагічною...

Вистава йде грузинською мовою, та й у поведінці героїв прослідковується багато національного темпераменту – голос, постава, міміка, жести. Актриса, яка грала Ганну, навіть травмувала ногу, коли її героїня з лави стрибала на стіл. Проте навіть не подала виду.

Хоч вистава і закінчується вбивством і самогубством, не обійшлось і без щасливого кінця. За свою роботу гості з Грузії отримали щедру винагороду – кількахвилинні овації та крики «Браво» від вдячного херсонського глядача.

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

УВАГА! Попереду ще 7 днів театральної феєрії у Херсоні. Тож - усі на побачення з Мельпоменою!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон