Херсонці, ви повинні про це знати

Хтось ще пам'ятає яке рішення прийняв Кабінет міністрів України 18 грудня 2018 року? А даремно. Рішення доленосне.

Саме тоді Уряд прийняв Постанову відповідно до якої у державі відбувається «реорганізація» Державної фіскальної служби. Її «ділять» на дві різні незалежні юридичні структури – Державну податкову та Державну митну служби.

Реінкарнація? Так. Ми повертаємося до того, що було раніше.

Саме у такому вигляді нинішня влада отримала структури від своїх «папередників». Об'єднуючи їх під одним дахом нас переконували: таке об'єднання дасть можливість більш ефективно керувати фінансовими потоками, суттєво скоротить апарат управління та технічні структури. Результат? «Скоротили трьох прибиральниць!».

Чому зараз вирішили знову роз'єднати? Думки фахівців різняться, але, по-суті сходяться: у такий спосіб у найближчі півроку вдасться приховати деякі «результати» діяльності (чи «бездіяльності») і вивести з під «удару» та кримінальної відповідальності конкретних осіб.

17 травня Мін'юст зареєстрував нову Податкову службу. «Новостворена» Державна податкова служба зареєстрована як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій.

«Сьогодні Державна податкова служба отримала реєстрацію як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій на основі документів, представлених головою Державної податкової служби 10 травня 2019 року», - йдеться у повідомленні відомства.

Служба отримала новий код та «нову» юридичну адресу: Львівська площа, 8, м Київ (правда вона на 100% збігається з місцем розташування старої структури), а її керівником у реєстраційних документах вказано Сергія Верланова.

Паралельно Державна фіскальна служба, як юридична особа, переведена у статус такої, що «припиняє діяльність», що є обов'язковим в рамках поділу відомства.

При цьому повідомляється: «...для забезпечення виконання функцій, Державна фіскальна служба буде продовжувати реалізовувати відповідні повноваження до створення Державної митної служби і повного старту роботи вже створеної Державної податкової служби».

Так само відомо, що 15 травня КМУ утворив комісію з реорганізації ДФС, а її головою призначив начальника Одеської митниці Олександра Власова (який з вересня 2018 року призначений тимчасово виконуючим обов'язки глави ДФС).

Це той самий пан Власов, про якого говорять, що він є одним з «тіньових генералів» які керують потоками наповнення «гаманців» певної категорії громадян України, які фінансують політичні структури, ниточки від яких тягнуться на вулиці Банкову, Грушевського, Круголоуніверситетську, Шовковичну...

До кількох колишніх київських кінотеатрів (там й до сьогодні офіси окремих партій), до затишної вулиці Борисоглібської на Подолі (саме там був офіс однієї з заборонених нині партій) тощо. Ці шляхи ведуть і у Херсон, до конкретних осіб у будівлі на площі Свободи, 1, де засідають депутати обласної ради.

Шляхи «цікаві», а зв'язки «нерозривні». Це ті самі «генерали», які як і раніше контролюють кордони і потоки. І які насправді приймають рішення кому і скільки дати, коли і кого «візьмуть» на гарячому, аби підтримувати міф, що йде боротьба. Ця структура приймає рішення кому й скільки будуть «віддавати». Кажуть, що далеко не всі навіть «найкрутіші» силові структури ризикують з ними розмовляти на «ти».

То чи зміниться щось з реорганізацією ДФС реально? Ні. Парадні «вивіски» змінили – КМУ звільнив виконуючих обов'язки заступників голови ДФС Віктора Кривицького (відповідав за митний напрямок) та Євгена Бамбізова (податкове спрямування).

Через те, що за позовом народного депутата від БПП Андрія Антонищака конкурс на посаду голови Державної митної служби залишається заблокованим, то там нового керівника немає, а от Головою Державної податкової служби (ДПС) КМУ на своєму засіданні 8 травня призначив колишнього заступника міністра фінансів Сергія Верланова.

Чи випадкова саме зараз, і саме так вчасно нардеп звернувся до Суду і заблокував конкурс? Нічого «випадкового» у цьому світі не буває. Все прораховано: призначається в.о., під його керуванням відбувається реорганізація, приймають рішення, а потім, коли вся «чорна» робота буде виконана – в.о. йде у «небуття», як варіант: їде жити далеко за межі України.

Або, що цілком можливо: «випадково» на полюванні опиниться не у тому місці. В усіх випадках знайти відповідального за «структурну реорганізацію» вже неможливо.

А «тіньова» структура? Вона залишається при власних інтересах, і продовжує керувати. Невже так буде й далі? Цікаво, що з цього приводу думає новий Президент, чи як мінімум його «команда»?

Сергій ОСОЛОДКІН

P.S. «Оновлена» Державна податкова служба повинна запрацювати у червні-липні. Якщо мені не зраджує пам'ять, то з часів Миколи Яновича Азарова (Голова ДПС ще в Уряді Тимошенко – Ющенко), це вже 6 чи навіть 7 реорганізація. А результат?

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон