На курорті Херсонщини – ні своїх пожежних, ні «швидкої»

Селище Залізний Порт на Херсонщині залишається «больовою точкою» для служб екстреного реагування.

Що й казати: у сезон цей популярний курорт на березі Чорного моря відвідує до двохсот тисяч відпочивальників, але тут відсутні і місцева пожежна охорона (для неї все ніяк приміщення та гроші не знайдуть), і пункт постійного базування «швидкої допомоги».

Медики сюди дістаються з сусіднього села Бехтери, а вогнеборці їдуть аж з райцентру Гола Пристань – за 35 кілометрів. Хоча у Головному управлінні ДС НС Херсонщини обіцяють на літо відрядити до Залізного Порту додаткову автоцистерну з розрахунком – вона стоятиме в одному з пансіонатів, і там будуть мешкати самі вогнеборці. Та у випадку великого загоряння однаково доведеться чекати, поки з Голої Пристані прибуде підсилення. А поки його очікують, ох, і багато чого може трапитися.

Що ж до медиків, то з ними ситуація така: в міжсезоння «швидка допомога» у Бехтерах і Залізному Порту обслуговує, в середньому, по п'ять викликів на добу. Це замало, аби відкривати стаціонарний пункт базування на курорті коштом обласного чи районного бюджетів. Але в сезон літніх відпусток кількість викликів зростає у п'ять-шість разів, тому одну машину «швидкої» відряджатимуть до Залізного Порту на цілодобове чергування.

Не завадило б і більше, та питання в тому, де взяти гроші на спецтранспорт, і як знайти додатковий персонал. Адже водії «швидкої допомоги» на Херсонщині отримують мізерну зарплатню (трохи більше від «мінімалки»), і працювати за неї мало хто бажає. Дійшло до того, що навіть у водіїв «маршруток» і тролейбусів зарплата у два-три рази вища, хоча у них робота далеко не така відповідальна й екстремальна.

Втім, вирішення проблеми є. Громаді б «натиснути» на депутатів Новофедорівської сільської ради, якій адміністративно підпорядкований Залізний Порт. І гроші на власну пожежну охорону та «швидку допомогу» знайшлися б, оскільки згадана сільрада не бідує.

Однак схоже, що тутешня громада потерпає не тільки від негараздів з роботою екстрених служб. А ще й від власної інертності, живучи за нехитрим правилом «нема чого галас здіймати — якось воно буде».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон