Розмір пенсій на Херсонщині падає. Чи зросте розмір субсидії?

Поки держава «зависла» у просторі і часі: між минулим і майбутнім. Поки депутати Верховної Ради продовжують вирішувати чи подовжити власну агонію і не дати Зеленському (новообраному Президенту) отримати повноправні повноваження і затягнути якомога довше інавгурацію, чи все ж таки піти на дострокові парламентські вибори – пересічні громадяни продовжують жити повсякденним життя.

Правда повноцінним його назвати неможливо, адже, по великому рахунку, це не життя, а жалюгідне існування...

У той час як частина населення завмерла в очікуванні кому дістанеться нова порція «субсидії», пенсіонери Херсонщини рахують збитки, адже, на відміну від решти українських пенсіонерів, саме вони отримують найнижчу пенсію в Україні.

Олексій Дорошенко, Голова Національної ради економічного розвитку: «На початок квітня поточного року середня пенсія по країні становила 2 899,04 грн, тоді як рік тому – 2517,82 грн. За рік цей показник середньої пенсії по країні зріс на 15,1%».

У той же час, у Херсонській області, середні пенсії зросли тільки на 14,5%, що нижче ніж середній показник по Україні на 0,6%. На Херсонщині середня пенсія становить 2 490,82 грн.

Чи допоможе це отримати більший відсоток субсидії? Покаже час.

Слід пам'ятати, що з 1 травня почалася масова «істерія» для більшості українців – п чали перерозраховувати субсидії з урахуванням тих доходів, які вони отримали у другій половині 2018-го року. На державну «допомогу» слід розраховувати тим, хто влітку витрачає більше як 15% доходу всієї родини на оплату комунальних послуг.

Як і прогнозували експерти після виплат всіх «надбавок», «доплат» та інших «передвиборчих забавок» абсолютна більшість пенсіонерів (у першу чергу) залишиться на наступне півріччі без «субсидії». Ще більших проблем зазнають ті, хто отримував «доплати» у квітні – березні 2019 року, коли будуть нараховувати «доплати» на першу половину наступного року (от коли будуть литися сльози).

Як розраховується та сама «доплата»? Експерти пропонують це розглянути на прикладі родини з 3 осіб, яка в середньому отримує на місяць 8368 грн. (відповідно до даних Держстату).

Експерти вказують: «При розрахунку розміру обов'язкового платежу цю суму необхідно розділити на кількість членів сім'ї, два прожиткові мінімуми і помножити на 15% і на сукупний дохід сім'ї. Те, що вийшло, - платіж сім'ї, а решта покриє субсидія.

Отже, зазначена сім'я могла щомісяця платити за комуналку з урахуванням субсидії 1029,7 грн. Взимку, з урахуванням опалення, в середньому витрати на комуналку могли становити 1,5-2 тис. Грн (в залежності від опалювальної площі житла). Таким чином, щомісяця субсидія компенсувала близько половини витрат на комунальні послуги.

Якщо у такої сім'ї доходи росли паралельно з середньою зарплатою по країні, то з травня розмір її субсидій буде перерахований з урахуванням середньомісячного доходу в 9341 грн. При цьому розмір обов'язкового платежу може складати 1227,5 грн. І якщо влітку зазначеної суми буде вистачати на оплату комунальних послуг в межах нормативів споживання, субсидію зовсім не дадуть».

Відтепер ви можете самостійно спробувати порахувати розмір субсидії, але не дуже дивуйтеся якщо у реальному житті це буде по-іншому, адже існує ще безліч всіляких «коефіцієнтів» та інших «прихованих» покажчиків, які враховуються при розрахунку субсидії.

Що треба для того, аби вам зробили перерахунок? У Міністерстві соціальної політики запевнили, що перерахунок будуть робити автоматично, т.т. нікуди йти не треба. Але це не зовсім так.

У органи соціального захисту таки доведеться йти тим, хто:
- орендує житло;
- у кого відрізняється кількість зареєстрованих і проживаючих у відповідному житлі;
- є переселенцям;
- у кого змінився склад сім'ї;
- у кого в родині є безробітний (або людина з доходом який нижче мінімального).

У Міністерстві заявляли: «Субсидіантам, які не матимуть заборгованості за комуналку, у травні автоматично перепризначать субсидію на новий період. Її з травня видаватимуть готівкою: пенсіонерам на пенсійну картку або через «Укрпошту», всім, хто ще не на пенсії, - через «Ощадбанк».

Тут слід нагадати, що під терміном «заборгованість» мається на увазі період більш ніж 1 місяць. Тобто, борг по комуналці за квітень враховуватися не буде. Але якщо у вас є борги і за квітень, то вам слід або надзвичайно швидкими темпами його «гасити», або швиденько підписувати договір реструктуризації і вже після цього відправлятися за субсидією.

У КМУ зазначили: «Не будуть братися до уваги незаконні донарахування у платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до так званих стандартних умов».

Втім, є категорія споживачів, які не можуть розраховувати на субсидію апріорі. Це ті у кого:

- є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;
- машина віком до 5 років;
- є покупка на суму від 50 тис. грн;
- не сплачені ЄСВ, і хто не перебував на обліку в Центрі зайнятості.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон