Зоя Бережна: За 10 років не змінилося лише одне - бажання любити і звертатися до Богородиці

Вчора, 10 травня 2019 року виповнилося 10 років з моменту встановлення скульптурної композиції образу Пресвятої Богородиці «Покрова» в однойменному сквері Херсона.

Нагадаємо, 10 років тому - в 2009-ому році на місці, де колись знаходився Покровський храм, небайдужі херсонці, в першу чергу - стараннями Зої Бережної та жіночого клубу «Ініціатива», встановили композицію образу Пресвятої Богородиці «Покрова» з молитвою, слова якої написані відомим львівським поетом Богданом Пастухом.

Багато перешкод до світлого задуму було на шляху ініціативних херсонців, - сквер був у занедбаному стані, деякі критикани не сприйняли цю ідею, але вже десять років поспіль Покровський сквер є улюбленим місцем відпочинку для багатьох херсонців, тут проходять художні виставки, творчі акції, концерти, весільні фото-сесії та інші заходи.

І вчора, 10 травня, у "Покрови" зібралися друзі, які добре пам'ятають всю історію, пов'язану з реконструкцією цього чудового куточка.

За словами натхненниці Богоугодної справи Зої Бережної, Херсон - єдине місто на Півдні України, в якому є скульптура Пресвятої Богородиці «Покрова»:

"Ми 10 років прожили як одну миттєвість. За ці роки багато що змінилося, але не змінилося одне - бажання любити і звертатися до Богородиці. Пресвята Богородиця завжди була взірцем смиренної і великодушної матері, що повсякчас молиться за своїх дітей і завжди приймає Божу волю. Я вдячна всім, хто вміє любити і віддавати цю любов - таку любов, яку віддали херсонці, споруджуючи цей образ "Покрови", ту любов, яку вони віддали своїми коштами, своєю увагою, своєю турботою..."


Зоя Яківна розповіла про Божий знак, який з'явився на небі, коли освячували образ Богородиці: коли Митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн окропив священною водою "Покрову", на небі з'явився православний хрест - самі небеса підтримали цю ідею. І тепер, щорічно 14 жовтня, на свято Покрови, до цього образу, при великому скупченні духовенства і віруючих, відбувається святковий хресний хід від Свято-Духівського кафедрального собору і служиться молебень.

На урочистостях з нагоди 10-ти річчя композиції образу Пресвятої Богородиці «Покрова", від імені митрополита Іоанна секретар Херсонської єпархії УПЦ протоієрей Отець Максим звернувся до всіх присутніх зі словами великоднього вітання, відправив молебень і вручив благословенні архієрейські грамоти.

Тисячі кілометрів подолав відомий львівський поет Богдан Пастух - людина, чиї слова записані на скульптурі Божої Матері, приїхавши відсвяткувати з херсонцями цю подію.

Представниці жіночого клубу «Ініціатива» на чолі зі своїм президентом Зоєю Бережною поклали квіти біля підніжжя Святого образу.

А юні херсонці, випустили у небо, 12 білих голубів - пташок, які символізують Мир і Добро.

"Матусе Матінко Свята
У мене Ви одні як Небо
А Неба й іншого мені й не треба
Лише воно найвище наді мною
Безмежний скарб з любов'ю дорогою"
Богдан Пастух

ДОВІДКА. У 2009 році на місці зруйнованого в радянські часи храму Пресвятої Богородиці (зараз тут Покровський сквер) встановили скульптурну композицію образу Пресвятої Богородиці «Покрова».

Фігура заввишки 2,5 м, виконана з білого штучного каменю, дивиться на схід сонця. На барельєфі статуї викарбувана молитва, слова якої написав відомий львівський поет Богдан Пастух. Скульптор - Віктор Тишкевич.

Проект реалізований за задумом Зої Бережної, за активної участі жіночого клубу «Ініціатива», з благословення Архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна.

Як це було 10 років тому, можна дізнатися з відеосюжету:

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон