Архітектурні перлини Херсона: Будинок Волохіна

Серед будівель ХІХ століття у Херсоні добре зберігся будинок почесного громадянина нашого міста Івана Волохіна, що розташований по вулиці Суворова.

Іван Іванович Волохін — син Івана Кириловича Волохіна, херсонський купець. Народився 25 вересня 1843 р. в Херсоні. Спадковий почесний громадянин. Багато років був членом Херсонської повітової земської управи, в 1871-1905 роках був гласним Херсонської міської думи, а в 1893-1899 роках Херсонським міським головою.

Іван Волохін вів активну громадську діяльність, перебуваючи в різних комітетах і товариствах міста. У 1897 році пожертвував Миколаївській церкві в Тягинці, старостою якої він був, дворове місце, а в 1901 році в Тягинці безоплатно поступився своєю земельною ділянкою Херсонському повітовому земству.

Купець Волохін заповідав Володимирській міській школі капітал, відсотки з якого призначалися для придбання одягу найбіднішим учням до свят Різдва Христового та Великодня.

У будинку Волохіна в XX столітті перебували клуб працівників торгівлі, обласний музично-драматичний театр, Будинок культури комбайнового заводу ім. Г. І. Петровського. Сьогодні тут розташовані комерційні крамниці.

За матеріалами ресурсу Агоов

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон