Відбулася чергова сесія Херсонської обласної ради

Сьогодні, 25 квітня, відбулось пленарне засідання ХХІV сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання. У роботі сесії взяли участь 53 депутати,які розглянули більше 60-ти питань порядку денного.

Під час пленарного засідання ХХІV сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання депутати підтримали продовження дії договорів оренди майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Херсонської області.

Так, комунальному закладу «Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня» Херсонської обласної ради дозволено продовжити співпрацю з Парафією Різдва Іоанна Предтечі релігійної громади православної церкви та ФОП Антонян О.Ю., а Херсонській обласній клінічній лікарні – з ПП «Довіра» та філією ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України».

Херсонська обласна рада активно працює над розвитком та вдосконаленням своїх комунальних закладів культури. Під час сьогоднішньої сесії було прийнято декілька важливих рішень у даному напрямку.

Так, депутати надали згоду комунальній установі з капітального будівництва та експлуатації Херсонської обласної ради на будівництво автономної котельні для теплопостачання будівлі іншого комунального закладу – Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Крім того, обласна рада передала майно на баланс Херсонській обласній комунальній аварійно-рятувальній службі. Мова йде про штучну ялинку з прикрасами, на які право оперативного управління мало комунальне підприємство «Кіновідеопрокат», та 3D-піксельну гірлянду, яка знаходилася на балансі Департаменту культури, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації.

Також депутати підтримали рішення «Про передачу театральних крісел, балансоутримувачем яких є «Херсонське музичне училище» Херсонської обласної ради». 270 таких крісел надійдуть у користування іншого комунального закладу – «Обласного палацу культури».

Херсонська обласна рада на сьогоднішньому засіданні сесії прийняла кадрові рішення, які стосуються комунальних закладів.

Так, депутати проголосували за призначення директором «Обласного навчально-курсового комбіната агропромислового розвитку» Херсонської обласної ради Олександра Ніжніка. Для даного закладу він не є чужою людиною: в останні роки Олександр Васильович працював у комбінаті майстром виробничого навчання водінню. Контракт із новим керівником розрахований на 3 роки.

Крім того, депутати підтримали призначення на посаду директора комунального закладу «Обласний авіаційно-технічний спортивний клуб» Херсонської обласної ради Олега Ричку. Термін дії контракту – 3 роки. Останнім часом Олег Ричка також працював у даному закладі, у тому числі з вересня 2018 року виконував обов'язки директора.

Херсонська обласна рада ухвалила ряд питань, які стосуються збалансованої діяльності комунальних закладів охорони здоров'я та надання ними якісних медичних послуг.

Депутати надали згоду комунальному закладу «Херсонський обласний онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради» на проведення капітального ремонту приміщень радіологічного корпусу.

Як повідомлялося раніше, боротьба з онкологічними захворюваннями – одне з першочергових завдань голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та депутатського корпусу. Не секрет, що наш регіон є одним із лідерів України за захворюваністю на рак, тому дана проблема потребує негайного вирішення. Задля цього обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією докладають максимум зусиль для розвитку матеріально-технічної бази онкологічного диспансеру.

Також депутати підтримали передачу обладнання, на яке Херсонський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом має право оперативного управління. Так, комунальний заклад «Бериславський медичний коледж» Херсонської обласної ради отримає право оперативного управління на УЗД-апарат Philips Ultrasound 2006 року випуску.

Дане обладнання є морально та фізично застарілим, проте ще може використовуватися медиками-початківцями у навчанні. Крім того, Херсонська обласна клінічна лікарня отримає право оперативного управління на бронхофіброскоп Olympus Medical Systems Corporation.

На сесії обласної ради депутати підтримали рішення «Про надання дозволу комунальному закладу Херсонської обласної ради «Обласний кардіологічний диспансер» на організацію та надання платних медичних послуг». Надання таких послуг регламентується постановами Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах» (зі змінами) та від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами).

Депутати Херсонської обласної ради VІІ скликання звернулися до Кабінету Міністрів України щодо прискорення запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».

«Харчування дітей шкільного віку заслуговує на особливу увагу, оскільки це один із відповідальних періодів у житті дитини. Останнім часом у школярів харчові переваги стають все більше пов'язані з модними серед молоді харчовими продуктами «снекової» групи, зокрема з продуктами промислового виробництва, низької цінової категорії, що, як правило, містять більше калорій, цукру, солі, твердих жирів.

Сюди відносяться також солодкі газовані напої, «їжа швидкого приготування», які дуже популярні серед дітей шкільного віку. Таке харчування сприяє формуванню у дітей неправильних харчових звичок, зниженню індексу здоров'я дітей та підвищенню таких факторів ризику розвитку хронічних захворювань, як надлишкова маса тіла та ожиріння», – йдеться у зверненні депутатів Херсонщини.

Окрім цього, у шкільних навчальних закладах актуальною залишається і проблема забезпечення високоякісним та безпечним харчуванням. Свідченням чого є численні претензії від школярів до асортименту та смакових якостей страв, приготованих в шкільних їдальнях.

За останні 30 років не змінювалась і рецептура страв для шкільних їдалень. До цього часу при розробці картотеки страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах користуються «Сборником рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» 1990-го року випуску.

«Однак, за цей час багато що змінилося – від технології приготування страв до нових сучасних видів страв, нових видів інгредієнтів і навіть назв самих страв. Тому не викликає сумніву необхідність появи нового збірника рецептур для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах, покладеного в основу проекту «Нове шкільне харчування», автором якого є Клопотенко Євген.

20 грудня 2018 року вказаний збірник затверджено Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Наразі для використання цього рецептурника та запровадження проекту «Нове шкільне харчування» на державному рівні необхідне отримання відповідних грифів Міністерства освіти і науки України, а також Міністерства охорони здоров'я України», – зазначають депутати у своєму зверненні.

Зважаючи на це, депутати Херсонської обласної ради звернулися до Кабміну щодо прискорення розгляду питання унормування запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».

Депутати Херсонської обласної ради під час сьогоднішньої сесії підтримали звернення до вищих органів влади. Так, облрада звернеться до Міністерства інфраструктури України та Державного агентства автомобільних доріг України щодо включення до переліку об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення у 2019 році автомобільних доріг загального користування державного значення Т-22-07 і Т-04-03. Це – проблемні автомагістралі Високопілля – Велика Олександрівка – Берислав та Берислав –Мар'янське. У останні роки обласна влада разом із районними радами та адміністраціями докладали зусилля для ремонту даних доріг, проте важливою є і підтримка держави.

Крім того, депутати проголосували за направлення звернення до Верховної Ради України щодо прискорення прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» від 14 березня 2018 року № 8121.

Метою вказаного законопроекту є забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, вирішення інших питань у сфері регулювання земельних відносин, удосконалення процедури державної реєстрації земельних ділянок, речових прав на них, взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Запропоновані законопроектом зміни до ряду законодавчих актів унеможливлять неправомірне заволодіння землями та майном, зупинення діяльності сільськогосподарських підприємств тощо.

Херсонська обласна рада не залишається осторонь проблемних питань місцевих аграріїв. На сьогоднішній сесії депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Антимонопольного комітету України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, яке стосується підвищення вартості води для зрошення, що буде подаватися сільгоспвиробникам області у 2019 році.

Вода – один із основних ресурсів, важливість якого для розвитку аграрної сфери неможливо переоцінити. Адже спекотний клімат Херсонщини не просто потребує, а вимагає зрошення для успішного ведення бізнесу та задоволення потреб населення у продуктах. Проте вже у поточному році сільгоспвиробники можуть зіткнутися з додатковими витратами: вартість води для зрошення може підвищитися – як для тих аграріїв, які отримують її з Дніпра, так і для тих, чиї сільгоспугіддя живить Інгулець.

Проте фермери Херсонщини вважають, що не можна просто підвищити ціну. Аграрії впевнені, що необхідно проаналізувати кожну цифру задля того, щоб віднайти механізм справедливого та прозорого тарифоутворення. Вказане питання неодноразово обговорювали депутати із позафракційної аграрної групи «Аграрії Херсонщини» на чолі з Сергієм Рибалком, до роботи якої приєдналися сільгоспвиробники із різних районів області. І саме вказана група виступила ініціатором звернення.

Депутати та фермери вказують на те, що підняття затрат на вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі і зрошення, робить вирощування нерентабельним, що призводить до скорочення вирощування таких основних культур як кукурудза і соя. Наприклад, у цьому році в області скорочення площ посівів рису буде на рівні 35%, навіть без підвищення вартості води, а у 2020 році взагалі може бути припинено. «Аграрії Херсонщини» пропонують підняття ціни на 12% (рівень інфляції), що пов'язано з підвищенням заробітної плати та вартості інших витрат.

У своєму зверненні депутати та аграрії просять:
– перевірити об'єктивність збільшення тарифів на воду;
– провести наради щодо вжиття заходів стосовно врегулювання ситуації, що склалася внаслідок безпідставного підвищення вартості води для зрошення, що буде подаватися сільгоспвиробникам Херсонської області у 2019 році;
– провести виїзну нараду в Херсонській області з питань реформування системи водопостачання з подальшою передачею меліоративних споруд спілкам водокористувачів, що дозволить суттєво зекономити бюджетні кошти;
– перевірити факти можливого порушення законодавства про захист економічної конкуренції при формуванні тарифів на воду для сільгоспвиробників;
– перевірити факти можливого порушення кримінального законодавства України в частині перевищення особами Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра службових повноважень.

Депутат обласної ради Роман Педченко звернувся до колег-депутатів з проханням підтримати його звернення до Головного управління Національної поліції України в Херсонській області щодо запобігання знищенню паркової зони.

Як відзначив Роман Педченко, 25 лютого 2019 року в селі Ольгівка Бериславського району Херсонської області у парку, розташованому на території колишнього спортивного комплексу «Єлінг», поблизу річки Дніпро, невідомі особи здійснили вирубку більше 20 многолітніх дерев.

«Незаконна вирубка дерев перетворила прибережну паркову зону на непридатну для відпочинку, також такі дії у подальшому можуть призвести до руйнації берегової лінії та негативних екологічних наслідків. Враховуючи ситуацію, що склалась, мешканці села звернулися до працівників Бериславського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Херсонській області, але до сьогоднішнього дня їм так і не була надана відповідь. Виходячи із вищевикладеного, просимо взяти під особистий контроль вирішення зазначеної ситуації та притягнути до відповідальності винних у руйнації прибережної паркової зони села Ольгівка Бериславського району Херсонської області», – зазначив він та закликав присутніх підтримати це питання.

Депутати Херсонської обласної ради VІІ скликання звернення підтримали. Тож, сподіваємось, що вирішення цього питання зрушиться з «мертвої точки».

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон