Учасники всеукраїнського семінару з імунізації у Херсоні попрацювали в групах

Під час всеукраїнського семінару з імунізації для фахівців обласних центрів громадського здоров'я прозвучав виступпершого заступника генерального директора ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Віктора Ляшка. Він поділився баченням роботи регіональної мережі центрів громадського здоров'я на національному рівні.

За його словами, в 2019 році впроваджуватиметься пілотування розвитку громадського здоров'я, до якого наразі найбільше підготовлені Херсонський та Рівненський обласні центри громадського здоров'я. Для участі в пілоті центри мають бути створені, стати комунальними некомерційними підприємствами та бути готовими прийняти цілісні майнові комплекси лабораторних центрів.

Центр громадського здоров'я МОЗ України вивчає способи мотивації фахівців первинної ланки за виконання або невиконання показників імунізації. Можуть впроваджуватися премії або штрафи. Для вибору найбільш дієвого способу впливу вивчається досвід Великобританії, Естонії та Туреччини.

Також розглядалися питання щодо збереження якості імунобіологічних препаратів в процесі транспортування, зберігання і використання.

Фахівці регіональних центрів громадського здоров'я попрацювали в групах. Під час роботи за допомогою Вусали Аллахвердієвої, експерта ВООЗ, кожна група визначалася з тим, які функції програми імунізації будуть закріплені за центрами, яка підтримка необхідна з національного рівня, які невідкладні пріоритетні та функції середньо та довгострокової перспективи імунізації виконуватимуть регіональні центри. Кожен центр озвучив своє бачення цих важливих питань і ділився своїм досвідом роботи.

За словами фахівців, в сфері громадського здоров'я є потреба в нормативній базі для якісної роботи, хорошому програмному забезпеченні, навчанні працівників, роботі з центральними ЗМІ щодо припинення антивакцинальної кампанії, в методиках роботи з активними противниками вакцинації, наприклад, релігійними громадами, ромськими спільнотами тощо.

Прес-центр «Медицина»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон