Херсонці можуть залишитися без житла?

Якщо не будуть херсонці платити комунальні борги, пеню і штрафи, чи є у них шанс залишитися без житла?

Пеня, суди, відключення – боржників, які не платять за комунальні послуги, чекають суворі покарання. В енергетичному секторі України хоч і дуже повільно, але реформи тривають. Чи завжди вони на користь споживачів, т.т. пересічних громадян?

Питання «відкрите». Але зміни йдуть і вони спрямовані на те, аби кардинально поміняти систему розрахунків за отримані житлово-комунальні послуги.

Розібратися що то за реформи, до чого вони можуть призвести і які наслідки матимуть ми запросили фахівців.

Головний напрямок реформи: надання послуги тільки за умови її повної оплати за попередній період, а у разі заборгованості – припинення постачання. Товар (послуга) – гроші. Заходячи до магазину ми не можемо взяти собі навіть коробок сирників якщо не заплатили за нього.

То чому теплу воду чи електрику, вивіз сміття чи прибирання сходів у під'їзді хтось намагається отримати безкоштовно? Частина споживачів живуть викривленими поняттями: «Нехай за загальне платить хтось а не я». Принцип: «Все вокруг колхозное – все вокруг мое» вже не працює, але у мізках у декого ще залишився. «Загальне» не означає «нічиє».

Відповідальність існує, і саме вона за своєчасність платежів за надані житлово-комунальні послуги повинна підвищитися. Експерти кажуть, що боржників тут чекають більш суворі покарання ніж просто суспільне: «Ай-я-яй!».

ПЕНЯ

З 1 травня вступає у дію новий закон «Про житлово-комунальні послуги», який був прийнятий Верховною Радою у 2017 році. Одна з важливих норм: нарахування пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг: «У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу».

Пеня буде нараховуватися всім: і індивідуальним споживачам (мешканцям), і колективним – ОСББ, керуючим компаніям. Нарахування відбуватиметься з першого робочого дня, який є наступним за останнім днем гранічного строку плати за послуги ЖКГ (починаючи з 21-го дня поточного місяця, який йде за звітним).

По факту сума пені не така вже й велика. Затримали платіж у 100 грн на один день пеня – 1 копійка, за місяць – 30 копійок. Борг – 1000 грн, пеня за один день – 10 копійок.

Чи є ситуації у яких не будуть карати? Так. Перша – якщо заборгованість утворилася через те, що держава вчасно не надала пільги або субсидії. Друга – якщо невчасно виплатили зарплату. Якщо таке сталося – бігом до бухгалтерії за довідкою – на слово не повірять.

З якого періоду будуть нараховувати пеню? З 1 травня. Чи за весь попередній період? Відповіді у Законі немає, говорять юристи, і наголошують на тому, що просто зараз «багато підзаконних актів ще у стадії розробки».

Борис Кушнірук, економічний експерт, аналітик: «Зараз у споживачів ще є можливість реструктуризувати свої борги. Якщо ж вони цього не зроблять, логічно припустити, що пеня буде нараховуватися на всю суму боргу».

СУДИ... ВІДКЛЮЧЕННЯ...

Штраф у формі пені – це, не єдина міра впливу на боржників. Їм слід чекати на близьке знайомство з українською системою судочинства: надавачі послуг мають право звернутися до суду (перед тим відключивши їх від послуги).

Якщо раніше тут були певні обмеження – не відключення від каналізації, не подача тепла у опалювальний період тощо, то таких обмежень закон зараз не містить. Експерти переконані – суди «завалять» справами.

Святослав Павлюк, експерт реанімаційного пакету реформ з питань енергоефективності: «Є послуги, які споживаються індивідуально, а є послуги, які споживаються колективно. Наприклад, споживання води вважається колективним споживанням, а електроенергія споживається індивідуально, за винятком місць загального користування.

Логіка законодавства, яке було прийнято в останній час, - про комерційний облік, про житлово-комунальні послуги – передбачає, що будь-який постачальник житлово-комунальних послуг є відповідальним за доставку послуги до споживача, з яким укладено договір – індивідуальний або колективний.

А споживач, який замовляє послугу, зобов'язаний за неї заплатити. І як він це зробить – це його особиста проблема. Зараз ще видаються підзаконні акти, але багато вже видано.

Наприклад, уже прийнята і з 1 січня введена в дію методика розподілу тепла у багатоквартирних будинках. Її ще мало хто читав і мало хто розуміє, що і як, але вона вже є. Це буде викликати масу потрібних і не потрібних емоцій з боку споживачів. Ці речі потрібно пояснювати».

Як приклад експерт наводить ситуацію, яка трапилась не так давно, коли без електрики ледь не залишилися одразу 38 водоканалів-боржників, які не змогли вчасно реструктуризувати заборгованість, а тому не уклали нові договори з постачальниками електрики, відповідно до правил, які продиктовані реформою енергоринку. Катастрофу, за кілька днів до початку можливих відключень, зупинила Постанова Уряду, ситуацію «відтермінували», частково «законсервували» але по суті не вирішили.

Геннадій Рябцев, експерт енергетичної сфери: «Природно, що тепер водоканали зацікавлені в тому, щоб з ними розрахувалися боржники. Отже, вони будуть «тиснути» на домогосподарства, які мають заборгованості перед ними. У водоканалів і енергетичних компаній є можливість подати в суд на неплатника.

Якщо це ОСББ – там взагалі легко затребувати борги. Там ніхто не буде розбиратися, хто саме з мешканців не платить. Компанія – виконавець послуги просто подає позов проти ОСББ як проти юридичної особи. А у будинках, які обслуговуються керуючими організаціями (колишня ними ЖЕКами), подається позов проти конкретних мешканців-боржників».

Втім, тут є маленький запобіжник: перед тим як відключити боржника (квартиру, будинок), той хто надає послугу повинен спрямувати боржнику «попередження». Зробити він це може починаючи з 21 числа поточного місяця, що йде за звітним.

Втім, це не означає, що вас одразу відключать. Відключення може статися не раніше ніж через 30 днів після того, як вас «попереджено» (крім електроенергії). Якщо борг за цей час ви погасите (разом із пенею), то вас не відключатимуть.

Закон не дає тлумачення терміну «повідомлено про наявність боргу». Уявимо ситуацію: до вас прийшов контролер – вас немає вдома – вам «встромили» у двері якійсь папірець – він випав – ви не знаєте про те, що вам нарахували борг (за вашим розрахунками у вас його немає) – через місяць вас відключили. Де факт фіксації вручення повідомлення?

Якщо у надавача послуги виникне бажання «засудити», то зробити це елементарно: вам нараховують плату на 1 копійку більше ніж зазвичай, через 20 днів «сповіщають», що ви боржник, через місяць відключають. Поки ви з'ясовуєте що й до чого – пеня росте.

Та не це головне – головне в тому що за «підключення» послуги з вас вимагатимуть шалені гроші: поки не сплатите – послугу не отримаєте. Шахрайство чистої води узаконене державою.

Це тільки погрози? НІ!

Як вже було сказано, відтепер вас можуть відключити і від водопостачання, і від каналізації, і від електрики. Виняток можуть зробити для домогосподарств, які вважаються малозабезпеченими, які є учасниками урядової програми надання субсидій.

Втім, це тільки добра воля власника. Чиновники вже заявляли, що карати будуть всіх і субсидіантів так само. Для початку відберуть «монетизовані субсидії» – повернуть безготівкову форму. Якщо ж борги будуть рости – позбавлять субсидій взагалі і будуть застосовувати всі форми покарання які прописані у Законі.

Як будуть карати? За рішенням Суду ви можете втратити цінні речі, машину, а якщо борг значний то й житло.

Геннадій Рябцев, експерт енергетичної сфери: «Наскільки мені відомо, в Україні поки є тільки два судових рішення, за якими злісні боржники фактично були позбавлені житла.

Судові виконавці були зобов'язані продати квартири цих людей і покрити їх борги перед постачальниками комунальних послуг. Однак це довгий процес, і ці рішення ще на стадії апеляції. Але факт той, що прецеденти вже є».

Експерт вважає, що ці випадки можуть стати більш масовими, як тільки будуть повністю визначені правила на відповідних ринках: «На ринку електричної енергії правила вже практично повністю визначені і протягом року, я думаю, вони все зароблять.

По газовому ринку ситуація складніша, там все буде залежати від того, коли буде введено добове балансування. По ринку житлово-комунальних послуг все складніше, оскільки це сфера відповідальності місцевих органів самоврядування. Все буде залежати від тих рішень, які будуть прийняті на місцевому рівні».

Святослав Павлюк, експерт реанімаційного пакету реформ з питань енергоефективності: «На мою думку, інтерес постачальника – не в тому, щоб відключити споживача, а в тому, щоб отримати від нього гроші. І, скоріш за все, більш активно будуть відбуватися процеси, як, наприклад, у Білорусі, коли постачальники подають в суд на боржників.

Квартири боржників будуть продаватися з аукціону, а їх самих почнуть виселяти. Звичайно, в першу чергу виконавча служба може спробувати продати ваш телевізор або автомобіль. Житло буде продаватися в останню чергу.

Але такої ситуації, як раніше, коли роками можна було не платити за комунальні послуги, і вам за це нічого не буде – такій ситуації більше бути не може».

Отже, з 1 травня боржників чекають драконівські засоби впливу. З одного боку це правильно, адже за все, що ти хочеш отримати слід платити, адже навіть за «безкоштовний сир у мишоловці» хтось та заплатив.

А от як бути із старими і немічними, яким грошей від їх мізерної пенсії ледь вистачає на харчування? Питання залишається невирішеним. Ставити його, скоріш за все, будемо вже «новій» владі... та чи здатна вона буде дати цьому лад?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон