Мангер: Мешканці Херсонщини мають право отримувати якісні медичні послуги, а лікарі – гідну заробітну плату

Про це голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер говорив сьогодні, 12 квітня, на нараді стосовно автономізації закладів охорони здоров'я. У заході в облраді взяли участь керівники структурних підрозділів облради та облдержадміністрації.

В Україні триває трансформація системи охорони здоров'я. Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», з 1 січня 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій буде здійснюватися для всіх видів медичної допомоги через уповноважений центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення – Національну службу здоров'я України.

Підписати договір зі службою та приєднатися до програми медичних гарантій зможуть заклади, що діють у формі комунального некомерційного підприємства (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я»).

Як зазначив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, реформа сфери охорони здоров'я є надзвичайно важливою. Проте не менш важливим є і соціальний аспект: мешканці Херсонщини мають право отримувати якісні медичні послуги, а лікарі – гідну заробітну плату.

Проте, на думку Владислава Мангера, будь-які кроки у процесах реформування повинні бути обдуманими. Херсонська обласна рада підготувала лист до Херсонської обласної державної адміністрації стосовно напрацювання механізму реформи, після чого питання буде винесено на розгляд сесії облради.

«Нам потрібно відпрацювати невідкладні заходи щодо закладів системи охорони здоров'я Херсонщини. Це дуже делікатне питання, яке стало причиною обговорень як представників влади та органів місцевого самоврядування, так і звичайних небайдужих людей.

Херсон – єдиний обласний центр, третину населення якого складають пенсіонери. Нам потрібно виважено підійти до цього питання.

Важливо, щоб пропозиції, які будуть винесені на сесію обласної ради, не призвели до суспільного резонансу», – повідомив Владислав Мангер та наголосив, що вказане питання знаходиться на його особистому контролі.

Заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова відзначила, що влада спільно з керівниками закладів повинна знайти «соломонове рішення» у цьому питанні. Це, в тому числі, є запорукою ефективного використання коштів обласного бюджета, адже частину фінансування закладів охорони здоров'я забезпечує Херсонська обласна рада.

Найближчим часом Херсонська обласна рада, Херсонська обласна державна адміністрація та керівники закладів повинні відпрацювати зазначене питання.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон