За два місяці на Херсонщині вигоріло 120 гектарів екосистем

Область продовжує лихоманити від пожеж в екосистемах, які вже набули статусу екологічної катастрофи, причому сезонної.

Минулої суботи в димовій завісі опинився Херсон. О 14.30 на лінію 101 надійшла інформація, що плавні палахкотять одразу у двох місцях — на Спортивній конці та Вільховому Дніпрі. Осередки загоряння вже традиційно виявилися у практично непрохідному місці – водно-болотистих угіддях.

До справжнього пекла, інакше й не назвати, рятувальникам Корабального та Суворовського районних відділень довелося переправлятися «моторками» і якийсь час ситуація залишалася під контролем. Але вже після 19-ї змінився напрямок вітру і вогонь посунув у бік дач. Як звітують в ГУ ДСНС, до кооперативу «Пролісок», що на річці Спортивна Конка, були направлені ще 11 чоловік особового складу на двох моторних човнах з трьома мотопомпами. Вогонь від будинків вдалося відрізати, врятовано 60 дач.

А от на Великому Потьомкінському острові, на Вільховому Дніпрі, все виявилося набагато складніше, одна дача таки сгоріла. Ціною титанічних зусиль вогнеборців вдалося врятувати 32 будинки. На місці працювали 3 відділення 10-ї ДПРЧ Дніпровського району та бійці аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС, на підмогу яким прибули співробітники ХОКАРЗ.

До ліквідації крупних пожеж долучалися і співробітники управління Держагентства рибного господарства, Нижньодніпровського національного природного парку, а також небайдужі громадяни, які власними човнами переправляли рятувальників.

За лічені години вогонь знищив понад 8 гектарів плавнів. Всього ж протягом якихось двох місяців на Херсонщині вигоріло понад 120(!) гектарів екосистем. За цей час зафіксовано 256 таких пожеж, у 40-ка випадках палав ліс – повідомили в ГУ ДСНС. Всі ці надзвичайні події мають явні ознаки підпаду, але відповідати за знищення природних багатств нікому.

Як зазначили у поліції, наразі затримало лише одного підозрюваного у підпалі. Це мешканець Голопристанського району, який навмисно нищив зелений масив у Кардашинському лісництві, щоб легше полювалося на дичину, очманілу від диму... За фактом знищення екосистем на Херсонщині правоохоронцями порушено 5 кримінальних проваджень.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон