У Херсоні відкрились ворота в небо

Ніжно-рожеві або білі пелюстки...Невагома небесна хмаринка спустилася на землю й оселилася на тонких гілках. На Шуменському відцвітає мигдаль...

У багатьох культурах ця рослина вважалась священним деревом. Під час молитви люди замість свічок тримали гілочки з його цвітом. Ними ж відганяли злих духів та лікували малечу. Існує декілька легенд про походження мигдаля.

Наприклад, походження гіркого мигдалю пов'язують з трагічною загибеллю дочки Мідаса. Гіркий мигдаль вирос на тому самому місці, де вона ударом кинджала пронизала своє серце після повідомлення про смерть чоловіка.

Але найпоширеніша – про кохання дівчини Фелліди та Демофонта. Під час довгої розлуки дівчина перетворилася на сухе мигдальне дерево.

Повернувшись на батьківщину, Демофонт довго оплакував свою кохану. Тоді боги зглянулися, і коли хлопець обійняв сухе дерево, воно ожило, випустило листя та розквітло прекрасним цвітом. З того часу мигдальне дерево вважається символом високої любові. А ще – символом відкритих небесних врат. Тому можна загадувати бажання. Треба лише нахилитися над квітками і стиха прошепотіти його.

Плоди «небесного дерева» на смак гірко-солодкі. Як і саме життя. Все у цьому світі швидкоплинне, як цвітіння мигдалю. Вранці йдеш вулицею і милуєшся буйним квітом, а під вечір пелюстки вже густо вкривають землю.

Весна буває лише раз на рік. І чимало людей ладні подолати тисячі кілометрів, аби досхочу надивитися на цвіт сакури чи магнолієвих садів. Покваптеся на Шуменський, там вже відцвітає не знати коли і ким посаджений мигдаль...

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон