Худоба на Херсонщині пішла під ніж

Роздрібні ціни на м'ясо та м'ясопродукти на Херсонщині такі, що найдешевша ковбаса для багатьох родин перетворилася на делікатес.

Але при цьому закупівельна вартість навіть найякіснішої свинини чи яловичини така, що навіть витрати окупити не дозволяє.

«На екологічно чистих пасовищах ми вирощуємо зебу. Їх м'ясо добірне, без холестерину, проте більше сорока гривень за кілограм живої ваги від перекупників не отримаєш. Але ж його собівартість на десять гривень вища! – обурюється директор дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район області) Віктор Найдьонов. – Тримати тваринництво «на плаву» вдається завдяки вигіднішій ціні свіжого молока (9 гривень за кілограм) та позичкам».

Закупівельники м'яса мають змогу фінансово «тиснути» на аграріїв, оскільки попит на нього зараз суттєво перевищує пропозицію. Корми задорогі, яловичину та свинину беруть поганенько через низьку купівельну спроможність, тож власники худоби дедалі частіше пускають її під ніж. І це не тільки в Каховському районі, а в межах всієї області.

Лише з початку нинішнього року на Херсонщини пішло на бійні худоби на 17,3 тисячі тонн живою вагою. А при цьому кількість свиней у господарствах зменшилося на 18 відсотків, великої рогатої худоби – на сім відсотків, а птиці – взагалі на 24 відсотки!

Такими темпами, ми незабаром позбудемося всього, що рохкає, мукає чи кудкудакає. Тоді закупівельні ціни підуть вгору, але не буде чого продавати – доведеться соєвими котлетками задовольнятися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон