ВІЛ та туберкульоз атакують мешканців Херсонщини

Днями у Департаменті охорони здоров'я відбулося перше цьогорічне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

До обговорень долучилася заступник директора Департаменту охорони здоров'я Ліна Бондарева, головний лікар Херсонського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Наталія Риженко, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Володимир Бурятинський та секретар обласної ради з ТБ/ВІЛ Тетяна Анікейчик.

Відомо, що час дії програми з ВІЛ/СНІД по 9 індикаторам досягнуто цільових значень. Але серед них є й ті, що не вдалося виконати у повному обсязі, зокрема: охоплених послугами з догляду та підтримки, кількість загальноосвітніх навчальних закладів, які мають підготовлених вчителів, частота передачі ВІЛ від матері до дитини, а також кількість ВІЛ-інфікованих, взятих під медичний нагляд на останніх стадія розвитку інфекції.

Як зазначила Наталя Риженко: «Причини цього криються в складнощах роботи з асоціальними сім'ями, що не хочуть приймати АРТ і мігрують по області, ховаючись від державних служб і банків. Звичайно недостатнє тестування на ВІЛ, адже не всі люди, які потрапляють до уразливої групи відвідують планові перевірки».

Невтішна статистика і серед хворих на туберкульоз. Так, сьогодні показники Херсонщини продовжують традиційно перевищують усі показники та складає понад 65 випадків на 100 тис. населення. Хворіють переважно непрацюючі працездатного віку, останнім часом стало більше хворих у віці понад 50 років. Амбулаторно за місцем проживання лікуються 482 особи хворих на туберкульоз.

У Бериславському районі та в Херсоні основні статистичні показники по ВІЛ/СНІДу за 2018 рік були нижчими за обласні. Винятком для Бериславського району став показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію - 55, по області – 48,2. У Херсоні вищою за обласний показник є смертність від хвороб, зумовлених ВІЛ – 5,8, по області – 5,5. Протягом 2018 року в Херсоні від СНІДу померло 19 хворих, в Бериславському районі – 1.

Антиретровірусну терапію в Херсоні на 16,6% отримують більше пацієнтів ніж в Бериславському районі. У Бериславському районі у 2018 році 4 дитини, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, не отримували безкоштовні дитячі молочні суміші.

«Ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Херсоні та Бериславському районі дуже різна: у Херсоні за 2018 рік захворюваність знизилася до 58 випадів на 100 тис. населення, в Бериславському районі – зросла до 59 випадків. Через відсутність закупки туберкуліну за місцеві кошти в Бериславському районі план по туберкулінодіагностиці серед дітей віком від 4 до 14 років виконано лише на 9,4%, в Херсоні значно краще - 75,2%»,- прокоментував Володимир Бурятинський.

Усі показники будуть передані до членів Національної ради з протидії туберкульозу та ВІЛ. Після чого будуть виокремлені питання, які вирішуватимуться першочергово.

"Гривна"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон