ЦВК все вирішила: другому туру бути!

Під час свого засідання 7 квітня 2019 року, Центральна виборча комісія встановила остаточні результати першого туру по виборах Президента України.

Так як жоден з 39 кандидатів, які були зареєстровані для участі у голосуванні в першому турі на набрав 50% + 1 голос, то ЦВК вирішила: відповідно до ч.1, ст. 82 провести повторне голосування, у якому відповідно до ч2, ст. 82 візьмуть участь два претенденти, які набрали максимальну кількість голосів у першому турі:


Зеленський Володимир Олексійович – 30,24% , 5 714 034 голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Порошенко Петро Олексійович – 15,95%, 3 014 609 голосів.

Вже з нуля годин, 8 квітня обидва кандидати мають право розпочати ведення передвиборчої агітації, яка закінчиться, о 24 годині, п'ятниці, 19 квітня.

20 квітня – день тиші.
21 квітня – з 8 ранку до 20 вечора, відбудеться голосування.
4 травня – останній день коли ЦВК має встановити остаточні результати.

Не пізніше як за 12 днів до дня повторного голосування (ч.3, ст. 82) кандидати мають право знятися з перегонів, у такому разі буде включений претендент, який набрав третю суму в першому турі – Тимошенко Юлія Володимирівна – 13,40%, 2 532 452 голосів.

Якщо хтось з кандидатів «зніметься» після цього терміну, тоді у бюлетені залишиться тільки один претендент, а переможцем буде у тому випадку якщо набере 50% + 1 голос.

З сьогоднішнього дня у кандидатів настає дуже напружений період роботи, не пізніше як за 12 днів до дня голосування вони повинні подати своїх кандидатів до складу окружних виборчих комісій по 7 з кожного боку (всього 14 осіб). Кандидати мають право на рівну кількість членів ОВК. 1 393 особи – кожен.

Відповідно до п.1, ст. ч. 12, ст. 82, якщо кандидат не використає можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної ОВК, тоді ЦВК формує склад ОВК за поданням Голови ЦВК.

Відповідно до ч.8, ст. 82, не пізніше як за 5 днів, ОВК сформують ДВК з різною кількістю членів:

1) для великих дільниць – 16 осіб (по вісім осіб від кожного);
2) для середніх дільниць – 14 осіб (по сім осіб від кожного);
3) для малих дільниць – 12 осіб (по шість осіб від кожного).

Якщо претенденти не подадуть кандидатури, то їх запропонує Голова відповідної ОВК (на підставі пропозицій члені ОВК).

І тут вникає питання для одного з кандидатів, з урахуванням того, що він не має розгалуженої партійної системи: а чи впорається він із таким складним завданням? Адже майже всі його політичні опоненти, які були у першому турі і які наголошували, що вони готові боротися із чинною владою відмовилися підтримувати кандидата (навіть технічно).

Якщо серед членів комісій буде переважати кількість тих, хто представляє нинішню владу, то чи є шанс у того, хто отримав у першому турі перше місце утримати свою перемогу? Як відомо перемагає не той хто набирає більше голосів, а той хто їх «правильно рахує». Чи справиться із таким викликом штаб Зеленського?

Переможцем у другому турі буде той з кандидатів, який набере (ч.17, ст.82) просту більшість голосів від тих, хто взяв участь у голосуванні.

Новообраний Президент повинен буде прийняти Присягу не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів другого туру. До 4 червня 2019 року.

Тамуємо подих... Все тільки починається.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон